Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Doe jullie het nog weleens?

Doe jij het nog weleens?

Seks. Vaak verandert het als we moeder worden. Omdat we tienduizend andere dingen aan ons hoofd hebben, moe zijn, ons lichaam is veranderd of gewoon omdat het niet zo spannend meer is als vroeger. Fabulous mama geeft info en tips voor een beter seksleven, open en bloot.

Goedele Liekens: ‘Waarom praten we over ‘schaam’-lippen en ‘schaam’-haar? We mogen juist trots zijn op onze vagina en er liefdevol over praten. Ik pleit voor trots-lippen!’ Een vagina is niet lelijk, is niet vies en stinkt niet. Ze is ons intiemste plekje, een bron van genot en het begin van nieuw leven. Dat is wat we moeten doorgeven aan onze dochters. Smeer jezelf in met een lekkere crème, ga naar de hamam en laat je van onder tot boven scrubben… Verwen je lijf! Als jij niet van je lichaam houdt, hoe kun je er dan de liefde mee bedrijven? Klaarkomen is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een orgasme helpt tegen stress en hoofdpijn. En je wordt er gelukkig van.

Hou van je vagina!

Laten we bij het begin beginnen: onze vagina. Wist je dat veel vrouwen zich schamen voor hun vagina of haar niet mooi vinden? Nergens voor nodig, vindt seksuologe Goedele Liekens. Ze spoort je aan om trots te zijn op je intiemste plekje. Misschien moet je even wennen aan het idee. Maar vraag je eens eerlijk af: hoe is jouw relatie met je vagina? Geef je haar voldoende aandacht of zit ze in het verdomhoekje?

Goedele: “Veel vrouwen schamen zich voor hun vagina en hebben zelfs grote moeite om erover te praten. Best vreemd, als je bedenkt dat mannen meestal een prima band met hun piemel hebben. Zij denken trouwens ook positief over onze vagina’s.” Zou het een kwestie zijn van anatomie? Een piemel bungelt open en bloot op de voorgrond en van jongs af aan spelen jongens ermee, vergelijken ze hem in de kleedkamer en doen ze er stoer over. Bij ons ligt het letterlijk en figuurlijk anders. Letterlijk, omdat de vagina meer verstopt zit. Je moet er echt voor gaan zitten om haar eens goed te bekijken, En dat doen we niet, zo blijkt. Veel vrouwen hebben hun eigen vagina nog nooit gezien!

Het gaat al mis bij de naam. Goedele: “Waarom praten we over ‘schaam’-lippen en ‘schaam’-haar? We mogen juist trots zijn op onze vagina en er liefdevol over praten. Ik pleit voor trots-lippen!” Goedele adviseert om jezelf regelmatig van onder met een spiegel te bekijken. Leer jezelf mooi vinden! En laat gefotoshopte pornofoto’s vooral links liggen, want als je die als referentiekader gebruikt, zal je vagina rommelig en rimpelig lijken. Goedele: “In de media zie je vaak onrealistische plaatjes van vagina’s. Veel vrouwen denken daardoor bijvoorbeeld dat de ‘kleine’ schaamlippen niet groter mogen zijn dan de ‘grote’. Maar in feite is elke vagina uniek. Ik spreek daarom liever over inwendige en uitwendige schaamlippen.”

Heel belangrijk is ook om te voelen. Durf jezelf aan te raken en met je vingers naar binnen te gaan. Ontdek waar je gevoelig bent. Hoe kun je erachter komen wat je lekker vindt, als je niet experimenteert? Goedele: “Angst speelt een grote rol: angst voor het onbekende, angst om jezelf te verwonden, angst om infecties op te lopen. Deze angst is ongegrond. De vagina is een perfect zelfregulerend systeem en wondjes in de vaginawand herstellen wonderbaarlijk snel.”

Willen we groeien in ons vrouw-zijn, dan is het zaak een betere relatie te krijgen met onze vagina. Ze is niet lelijk, ze is niet vies en ze stinkt niet. Ze is ons intiemste plekje, een bron van genot en het begin van nieuw leven. Dat is wat we moeten doorgeven aan onze dochters. Want een goed gevoel over je vagina is de basis van je vrouw-zijn én van je seksleven. Goedele: “Vrouwen die een negatieve houding hebben tegenover hun vagina, hebben meer kans op seksuele problemen en vaak minder seksueel verlangen.” Logisch ook. Hoe kun je genieten van seks als je niet houdt van het lichaamsdeel dat je daarvoor nodig hebt?  

Vermijd sleur

Eén van de grootste libidokillers is sleur. En nee, als je al jaren samen bent, is de seks logischerwijs niet meer zo spannend als in het begin. Maar vaak is saaiheid in bed een uiting van saaiheid in je relatie. Het is dus belangrijk je ogen er niet voor te sluiten maar bewust actie te ondernemen. Sleur kun je namelijk vrij eenvoudig doorbreken. Het is vooral een kwestie van doen 😉 Wij dagen je uit om minstens twee tips uit het onderstaande rijtje te kiezen en te ervaren wat ze voor je seksleven én je relatie doen!

  • Doe eens iets totaal onverwachts. Nodig hem uit als je onder de douche staat of trek hem tegen je aan in de keuken. Geef hem een hartstochtelijke zoen op de gang als de kinderen net even uit de buurt zijn… Stap uit je comfortzone en je zult verrast worden door het resultaat!
  • Vertel elkaar een spannende fantasie. Als je dit nog nooit gedaan hebt kan het wat ongemakkelijk voelen, maar echt, het werkt! Drink jezelf desnoods wat moed in en/of stel voor dat hij eerst gaat. Kruip lekker tegen elkaar aan in bed en vertel waar je over fantaseert. Vaak is praten over seks genoeg om zin te krijgen.
  • Misschien moet je even over een drempel, maar spannend is het zeker! Ga naakt voor hem liggen en doe het met jezelf. Hij mag alleen kijken, je niet aanraken. Succes gegarandeerd!
  • Overtuig hem ervan samen een middag te gaan shoppen. Loods hem vervolgens achteloos een sekswinkel binnen en zoek samen een speeltje uit om thuis uit te proberen. Of jullie er nou opgewonden van raken of van in een deuk liggen maakt niet uit. Deze actie garandeert een leuke, erotisch getinte middag! (Een mooie, smaakvolle sekswinkel is Mail & Female in Amsterdam.)
  • Kijk samen naar een seksfilm. Denk je dat erotische films altijd ranzig, goedkoop en onsmakelijk zijn? Check porna, dat is mooie, vrouwvriendelijke erotiek.
  • Worden jullie volledig opgeslokt door jullie werk en gezin? Plan een dagje zonder kinderen om samen te ontspannen. Maak een wandeling of een fietstocht. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je maar samen geniet. Niets zo bevorderlijk voor je seksleven als ontspanning en plezier!
  • Wat een van de belangrijkste sekskillers voor stellen met jonge kinderen is? Vermoeidheid! Rollen jullie aan het eind van de dag doodmoe je bed in en is seks het laatste waar je nog aan denkt? Begin dan ’s middags al met het sturen van sexy appjes. Vertel hem waar je zin in hebt en wat je vanavond allemaal met elkaar zou willen doen. Ook thuis na het eten kun je elkaar sexy appjes blijven sturen om de spanning op te voeren. En als de kinderen dan eenmaal in bed liggen…

Tekst Anne Bakker

Het volledige artikel lees je in Fabulous Mama editie 7-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.