Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

‘De gesloten jeugdzorg is als een jeugdgevangenis’

Mohini (30) is single moeder van een dochter (2) en ervaringsdeskundige hulpverlener in de jeugdzorg. Vanaf haar veertiende woonde ze af en aan in (gesloten) instellingen. ‘Als een ouder een kind opsluit in de kelder zonder eten en drinken, wordt dat gezien als kindermishandeling. In de jeugdzorg gebeurt het aan de lopende band!’

“De eerste keer dat ik in een kale cel opgesloten werd, zal ik niet snel vergeten. Ik was veertien en had geen flauw benul waar ik was beland of wat er gebeurde. Gek genoeg was niet bang of verdrietig, daarvoor ging het allemaal te snel. Ik was vooral flabbergasted. Ik werd door vijf man in een kale kamer geduwd, in een hoek stonden alleen een wc en een wasbak, en er zaten tralies voor het raam. Terwijl ik niks gedaan had. Hoe kon dit?

In de jaren erna zou ik nog heel vaak in de isoleer terechtkomen. Ik ben in totaal vijf keer opgenomen. Ik heb in de gesloten jeugdzorg gezeten, in de crisisopvang, op een woongroep… Het heeft mij getekend voor het leven. Vooral de isoleer. Als je zo veel tijd doorbrengt in een box, beïnvloedt dit je ontwikkeling. Het idee van de isoleercel is dat een kind tot rust kan komen in een prikkelarme omgeving. In de praktijk voel je je ontzettend eenzaam en in de steek gelaten. De muren komen op je af…”

Engelen in mijn leven

“Als je steeds weer geïsoleerd wordt, begin je te denken dat je het verdient. Ik werd depressief en voelde me machteloos en waardeloos. Ik werd ook boos op alles en iedereen. Toen begon ik begon haat voor de maatschappij te voelen, voor de hulpverleners en voor de hele wereld. Ik geloof niet dat iemand beter uit een isoleercel komt. In de gesloten jeugdzorg ben ik begonnen met zelfmutilatie. Ik pijnigde en verwondde mezelf omdat het de enige uitlaatklep was die ik had.

Gelukkig is het zelf mutileren gestopt toen ik uit de jeugdzorg kwam. Ik heb geluk gehad en ben in mijn kracht gekomen. Ik heb een sociale opleiding gevolgd aan de Hanno Ambaum school, speciaal voor jongeren zoals ik, jongeren die uit de jeugdzorg komen….

Lees het hele verhaal in de nieuwste editie van Fabulous Mama 2-2022. Deze bestel je hier!

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.