De feestdagen staan voor de deur en hoewel deze tijd voor elk gezin stressvol is, kunnen voor veel samengestelde gezinnen emoties vaak hoger op lopen. In deze periode is de pijn van het verlies meer voelbaar. Voor een samengesteld gezin is het gezellig met zijn allen vieren van de feestdagen niet vanzelfsprekend. Er gaat veel spanning aan vooraf. Bij wie zijn de kinderen met Sinterklaas? Hoe verdelen we dit jaar Kerst en Oud en Nieuw?
Elke ouder wil niks liever dan hun kind bij zich hebben op deze belangrijke dagen vol met traditie. Daarnaast heeft ieder gezinslid van een samengesteld gezin eigen overtuigingen en verwachtingen van hoe de feestdagen horen te verlopen. Zijn er tradities die je van huis uit hebt meegekregen? Hebben je partner en zijn ex met de kinderen tradities die ze nog steeds willen aanhouden? Dit kan nog wel eens botsen.
Sinds ik onderdeel ben van ons samengesteld gezin, rijst elk jaar de vraag hoe we de feestdagen zullen vieren. Waar we vooral mee worstelen is; wat voelt goed om te doen? Waar staan we met elkaar? Wat is dit jaar passend?
Zeker de eerste jaren is het voor ons zoeken geweest hoe we het ‘samen vieren’, van de feestdagen doet met elkaar. Met mijn familie hebben we de traditie om Sinterklaas met al mijn neefjes en nichtjes samen te vieren, dit was ook gelijk de traditie die ik mijn bonuszoon graag mee wilde geven. Een traditie waar hij nu helemaal onderdeel van is en altijd erg naar uitkijkt.
De wens was, bij zowel mijn partner als de moeder van mijn bonuszoon, na de scheiding, om de feestdagen, waar het kon, samen te vieren. Zo kwam het dat ik als kersverse bonusmoeder mee ging met de eerste gezamenlijke Sinterklaasviering na de scheiding.
Onderwerpen uit het verleden werden besproken en hoe meer dit gebeurde hoe meer ik dacht: “wat doe ik hier?!”
Ik had erg veel spanning vooraf; hoe zou deze avond verlopen? Is het wel mijn plek om hierbij te zijn? Wat is mijn positie ten opzichte van de anderen? Ik voelde mij het derde wiel aan de wagen en ik weet nog dat ik mij er volledig doorheen gebluft heb. Jawel, het lukte mij ook om op momenten mijzelf te zijn en om mij positief aan te passen aan de situatie. Wat ik echter wel moeilijk vond, was om geconfronteerd te worden met het beeld van hoe het leven van mijn partner er vóór mij uit zag. Onderwerpen uit het verleden werden besproken en hoe meer dit gebeurde hoe meer ik dacht: “wat doe ik hier!?” Het maakte mij onzeker over mijzelf en onze relatie: ’wilde ik hier wel tussen zitten? ‘Wilde hij niet liever terug naar ‘zijn’ gezin’?
Je kunt je voorstellen hoe ongemakkelijk zo’n eerste Sinterklaasviering was. Want hoe verhoud je je tot elkaar? Het is niet iets wat je zo even met elkaar regelt, het heeft tijd nodig om met elkaar de juiste weg te vinden. Ondanks de stress en de spanningen wat het mij destijds bezorgd heeft, ben ik blij dat we het gedaan hebben. Het heeft o.a. ervoor gezorgd dat mijn bonuszoon mooie herinneringen heeft aan de feestdagen met zijn ouders na de breuk. Ik heb geleerd om beter te praten met mijn partner over mijn grenzen en verwachtingen ten aanzien van zulke avonden.
In de afgelopen zeven jaar hebben we meerdere keren Sinterklaas, Kerst en zelfs een keer Oud en Nieuw met elkaar gevierd. Door de jaren heen leer je elkaar kennen; je weet steeds beter wat je aan elkaar hebt en wat je van elkaar kunt en mag verwachten. Het kan en mag ook gezellig met elkaar zijn. Dat is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd.
‘Uiteindelijk wil iedereen het gezellig, fijn en ontspannen met elkaar hebben’
Echter zijn we er ook achter gekomen dat het wel of niet samen vieren van de feestdagen o.a. afhankelijk is van de onderlinge sfeer tussen de exen. Het uitgangspunt is om met elkaar samen te komen waarbij iedereen het gezellig, fijn en ontspannen met elkaar heeft. Op het moment dat er onuitgesproken spanningen zijn dan kun je, je afvragen of het samen vieren verstandig is. Je wilt tenslotte niet dat er escalaties komen tijdens de feestdag. Dit kan ten koste gaan van de (werk)relatie die je met elkaar hebt opgebouwd. Dat is het niet waard. Het is belangrijk om te blijven kijken; wat is passend voor dit moment? Wat voelt goed?
Een samengesteld gezin is allesbehalve voorspelbaar, ik ben dan ook benieuwd… Hoe vieren jullie dit jaar de feestdagen met jullie samengestelde gezin? En hebben jullie weleens overwogen om deze dagen samen met beide ouders te vieren?
Wil je graag meer inspiratie of ben je op zoek naar concrete tips? Je leest ze op mijn website www.vansingletotbonusmama.nl.
Ps.: Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’ die jou alvast op weg helpen om in een goede mindset te komen voor de feestdagen
Wil je graag verder praten met mij over deze column? Dan zie ik je graag op mijn socials.
Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama
Serena van Mil (36) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (12) en Charlie-Fay (3), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.