Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Estavana Polman met haar dochtertje Jesslynn

Estavana Polman: ‘Ik word denk ik de strenge. Rafael vindt alles wel goed’

Het is half negen in de ochtend als we hebben afgesproken voor het interview bij Estavana thuis, in Esbjerg, Denemarken, waar ze sinds anderhalf jaar samen met Rafael van der Vaart (35) woont. Sinds 2016 heeft ze een relatie met Rafael. Samen hebben ze dochter Jesslynn.

Estavana Polman wordt geboren op 5 augustus 1992 in Arnhem. Ze begint haar handbalcarrière bij AAC 1899 in Arnhem. In 2011 wordt ze met haar team tweede tijdens het EK tot 21, dat dat jaar in eigen land gehouden wordt. In 2015 bereikt ze met het nationaal elftal de finale van het WK, die uiteindelijk verloren wordt van Noorwegen.

Zes jaar geleden kwam Estavana naar Denemarken om van handbal haar carrière te maken. Dat was best een moeilijke stap. “Ik ben van buiten altijd best stoer, maar toen mijn ouders wegreden uit Denemarken, heb ik keihard zitten janken. Ik wist niets. Niet hoe een wasmachine werkte, niet hoe ik eten moest koken. Ik sprak niet eens fatsoenlijk Engels.

Rafael had Frits Barend opgebeld: of hij wat voor mij was. Ik dacht alleen: dat is toch die voetballer? Daar heb ik geen behoefte aan, hoor

Gelukkig ging ik samen met mijn teamgenootje van toen, Sanne van Olphen. Zij is vier jaar ouder. Als ik iemand aan zag komen die met mij wilde praten, ging ik achter Sanne staan. Zij heeft mij op sleeptouw genomen, maar na een halfjaar was het wel van: ‘Opsodemieteren, nu moet je het echt zelf doen.’ Nog steeds is zij een van mijn beste vriendinnen. Als er iets is, bel ik haar.”

Inmiddels woont ze zes jaar in Denemarken. Ze heeft het naar haar zin hier, spreekt vloeiend Engels en Deens nu, en roemt vooral de relaxte houding van de Denen. “Het is hier gewoon heel laidback allemaal. Er wonen per vierkante kilometer veel minder mensen dan in Nederland, dus iedereen is wat minder gestrest.”

In 2016 is Estavana ineens het onderwerp van gesprek in de showbizz-columns. Ze krijgt een relatie met voetballer Rafael van der Vaart. “Het begon allemaal met een appje dat ik kreeg van Frits Barend. Hij zei dat Rafael van der Vaart mij had gezien in een documentaire, die ik samen met Helden had gedraaid voor KPN. Rafael had Frits opgebeld met de vraag of hij wat voor mij was. Ik dacht alleen maar: dat is toch die voetballer? Daar heb ik geen behoefte aan, hoor.”

Als ik tegen Damián zeg dat hij geen chips mag, omdat het nog ochtend is, zegt Raf: ‘Ssst, pak maar stiekem.’ Nee zeggen zit er gewoon niet in.

Gelukkig besluit ze om toch contact op te nemen met ‘Raf’. Inmiddels heeft het stel een dochtertje, Jesslynn. Na de bevalling is Estavana vooral bang dat het niet zal lukken om er met het WK ook weer te staan. Ze heeft zes maanden om te herstellen.

Hilarische verhalen vertelt ze erover. Hoe ze met een Tena Lady in haar onderbroek moest trainen, omdat bij elke sprong een beetje plas ontsnapte. Maar uiteindelijk stond ze er wel.

Estavana en Jesslynn

Estavana’s pittige karakter is door het moederschap nog niet verdwenen. “Ik word denk ik ook de strenge van ons twee. Rafael vindt alles wel goed. Dan zeg ik tegen Damián dat hij geen chips mag, omdat het nog ochtend is en dan zegt Raf: ‘Ssst, pak maar stiekem.’ Nee zeggen zit er gewoon niet in, dat kan hij niet.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Estavana Polman? Je leest het hele interview in fabulous mama nummer 4 | 2018

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.