Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Nicolette van Dam reist door Guatemala om ondervoeding onder kinderen onder de aandacht te brengen

Wist je dat in Guatemala bijna de helft van de kinderen ondervoed is? Dit is een groot probleem, want het kan leiden tot een onomkeerbare ontwikkelingsachterstand. Daarnaast zorgt honger ervoor dat deze kinderen zich minder goed kunnen concentreren op school. Dit vermindert hun kansen later in het leven aanzienlijk.

UNICEF Ambassadeur Nicolette van Dam reisde af naar Guatemala om zelf te zien wat ondervoeding bij kinderen teweeg brengt. Ze liep mee met hulpverleners en verpleegkundigen en ontmoette verschillende families. Ze deed onder meer mee aan een kookworkshop voor moeders van ondervoede kinderen. Hier leren zij hoe ze een voedzame maaltijd kunnen maken. Een reis die veel indruk maakte op Nicolette.

Bekijk hieronder het reisverslag van Nicolette.

UNICEF speelt een cruciale rol in de situatie van ondervoede kinderen. Hier zie je de moeder van Melandra die een zakje openscheurt, dit zijn Sprinkles, vitamines en mineralen die zij door het eten voor haar kinderen roert.

In de loop van de reis heb ik gezien dat mensen, zoals ook de moeder van Melandra, voorlichting krijgen over het bereiden van gezond en voedzaam eten. Met simpele tips als bijvoorbeeld het toevoegen van groenten en verse kruiden worden ze gestimuleerd hun kinderen veel gezonder eten te geven.

Als kinderen acuut ondervoed zijn is plumpy’nut (een soort pindakaasachtige substantie vol met vitmines en mineralen) een effectieve aanpak. Na een kuur van plumpy’nut zijn kinderen in enkele weken ongelooflijk opgeknapt en aangesterkt.

Ik ontmoette Melandra en haar familie. Melandra is drie jaar. Door ondervoeding heeft ze een ernstige groei- en ontwikkelingsachterstand. Maar dat kan je je bijna niet voorstellen als je haar zo ziet zitten. Met 80 centimeter lengte is zij veel te klein.

Melandra is een voorbeeld van een kind dat chronisch ondervoed is. Het is hartverscheurend om te bedenken dat zo’n meisje haar hele leven achterstand houdt door de tekorten in haar eerste levensjaren.

Zo ziet een van de keukens eruit van een gezin in Guatemala waar ik ben geweest. Geen stromend water, maar slechts een pannetje met vuur.. Moeders staan hier het grootste deel van de dag keihard te werken om te zorgen dat ze hun gezinnen kunnen voeden. Diep respect!

Deze foto heb ik thuis aan mijn eigen dochters laten zien om ze te laten beseffen hoe bevoorrecht we zijn te leven in een land waarin behoeften als stromend water, veiligheid en voedsel vanzelfsprekend zijn.

Dit meisje krijgt vanaf haar geboorte al koffie te drinken. Dit is een gewoonte in Guatemalese gezinnen. Dit is natuurlijk hartstikke ongezond. Unicef probeert bij te dragen aan bewustwording van de gevolgen van deze gewoonte door voorlichting te geven.
Goede voeding is van levensbelang. Daarom doe ik mijn best om deze kinderen te helpen, samen met UNICEF.

Op het eerste gezicht zie je niet dat deze kinderen, de broertjes en zusjes van Melandra, allemaal te klein zijn voor hun leeftijd. Het linker meisje op de foto is 11 jaar is in lengte net zo groot als mijn bijna 8-jarige Lola. De kinderen krijgen wel genoeg voedsel binnen, maar veel te eenzijdig daardoor kunnen ze chronisch ondervoed raken.

In Guatemala is bijna de helft van de kinderen onder de 5 jaar chronisch ondervoed. De gevolgen zijn ernstig en levensbepalend. De kinderen worden sneller ziek, blijven achter in de groei en hun hersenen ontwikkelen zich onvoldoende. Daardoor presteren ze slechter op school en vinden ze later minder snel een goede baan. De kans dat chronisch ondervoede kinderen in armoede eindigen is groot.

Ik mocht een middag meelopen bij een speciale klas voor moeders en jonge peuters en kleuters. Dit wordt georganiseerd door UNICEF. Daar leren ze spelenderwijs over gezond leven en doen ze allerlei educatieve activiteiten. Ik geniet van de lachende gezichten van de moeders en hun kids.

Unicef strijdt voor goede voeding voor ieder kind en ik vind het een voorrecht om hier als ambassadeur in mee te strijden.

Deze prachtige jonge mama zorgt alleen met veel liefde voor haar zoon. Ik heb haar ontmoet bij de kookworkshop, waar ze heel enthousiast aan meedeed. Zij is een voorbeeld voor velen moeders in Guatemala.

Het is echt fantastisch te zien hoe Unicef met haar voorlichtingsprogramma´s gewoontes weet te doorbreken. Iedere moeder, waar dan ook ter wereld, wil het beste voor haar kind en ieder kind verdient gezonde voeding en eerlijke kansen! Ga naar UNICEF.nl om te zien wat jij kan doen.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.