Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Over moeders

Over moeders in de zorg en zorgzame vaders: column

Laura Wanders (30) is getrouwd met Pieter (29) en moeder van Amélie (2.5). Als oogarts in opleiding in een academisch ziekenhuis maakt zij de meest bijzondere dingen mee. Soms is het zoeken naar een goede werk-privé balans, maar met een beetje flexibiliteit en een dosis humor kom je een heel eind. In haar columns neemt ze je mee in de wondere wereld van het ziekenhuis en de combinatie met het ouderschap.

Over moeders in de zorg en zorgzame vaders

Vanmiddag hebben we samen spoedpoli, mijn vriendin en ik. Dan gaat de telefoon: of mijn vriendin haar dochtertje kan ophalen van de opvang, ze heeft koorts en is echt niet lekker. Omdat het kinderdagverblijf manlief nog niet gebeld heeft, probeert mijn vriendin hem eerst te bereiken. Hij heeft een kantoorbaan en kan iets makkelijker schuiven in zijn werk. Omdat manlief niet opneemt springt ze snel op de fiets naar het kinderdagverblijf.

Ondertussen ga ik op zoek naar een collega die kan helpen op de spoedpoli. Spoed patiënten kun je niet verplaatsen, dus we werken vanmiddag allemaal een stapje harder, maar dat doen we graag voor een collega met ziek kind.

50/50 man vrouw

Een groot deel van onze arts-assistenten groep heeft kinderen, onze groep heeft een bijzondere verdeling voor de medische sector: 50/50 man vrouw. Toch worden de mannen met kinderen een stuk minder vaak gebeld over een ziek kind dan de vrouwen. Waarom?

Het lijkt alsof de zorg over een ziek kind vooral bestemd is voor de vrouw. Sterker nog, het kinderdagverblijf waar het kindje van mijn vriendin op zit, weet dat papa vaker haalt en brengt dan mama, ze weten dat dit komt door haar onregelmatige baan. Toch wordt mijn vriendin altijd eerst gebeld als hun kind ziek is. Ik denk dat de vrouw toch nog vaak gezien wordt als de meest zorgzame van beide ouders. In de zorg werken niet voor niets veel vrouwen: de meeste verpleegkundigen zijn vrouwen en hoewel onze arts-assistenten groep voor de helft uit mannen bestaat, is het percentage vrouwen in de geneeskunde studie toch in de grote meerderheid.

Over moeders

Maar ik moet bekennen: als ons meisje ziek is wil ik haar ook het liefst zelf verzorgen.

Zorgzame papa

Soms kan ik me irriteren aan de ongelijkheid die ik tegenkom: waarom bel je niet eerst papa op? Maar ik moet bekennen: als ons meisje ziek is wil ik haar ook het liefst zelf verzorgen. Want zeg nou eerlijk, er gaat toch niets boven zo’n hangerige snotterige peuter die de hele dag wil knuffelen en die roept: “bij mama blijven!”. Over ons kinderdagverblijf heb ik bovendien niets te klagen, als er iets is wordt papa net zo gemakkelijk gebeld. Mijn man is sowieso erg zorgzaam, en daar boft onze dochter mee. Wat deze zorgzame papa voor baan heeft? Je raadt het al: hij werkt in de zorg!

Tekst en fotografie Laura Wanders

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.