Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Oppassen

Oppassen in de corona tijd: column Veerle

Mijn naam is Veerle van Dijk, 27 jaar oud en woonachtig in Amsterdam. Oppassen is al ruim 14 jaar mijn grootste hobby: naast mijn fulltime baan bij een online zorginstelling doe ik dit er nog altijd naast.

De kinderziektes zijn weer volop in gang en dan heb je ook nog corona, maar wat weet een oppas daar eigenlijk vanaf? Dat is een vraag die ik vaak te horen kreeg ‘’ weet je wel wat waterpokken zijn? ‘’ of als me kindje hard is gevallen en moet overgeven dan weet je dat het niet goed is maar weet jij dat ook als oppas?  Ik weet nog heel goed vroeger had ik een oppas meisje met pseudokroep, hoe ga je daar dan mee om en wat nou als ze een hoest aanval krijgt?  De eerste keren vond ik dat erg spannend, dat je dan samen met haar in de stomende badkamer moest gaan staan en zoveel mogelijk liedjes en verhaaltjes moest vertellen zodat ze niet begon met huilen. Maar na een paar keer wist ik dan ook precies wat ik wel en niet het beste kon doen.

Een EHBO-diploma als oppas halen, geeft ouders meestal een veilig gevoel

Een paar maanden later vond ik van mezelf dat het belangrijk was als je veel oppast je toch wel wat kennis op moet gaat doen ‘’ met wat als ‘’ en hoe herken je signalen bij een baby of peuter dat het niet goed gaat. Ik besloot een EHBO/ reanimatie cursus voor baby- kinderen te volgen en herhaal deze nog altijd elk jaar.

Ik hoop nog altijd het nooit nodig te hebben, maar merk wel zodra ik het laat vallen bij een nieuw gezin het toch een extra veilig gevoel geeft dat de oppas weet te handelen als het eventueel niet goed gaat met jou kindje/kindjes.

Oppassen

Van waterpokken tot pseudokroep hoe ga je daar nou om als oppas?

Het is allemaal wat een ziek kind thuis en de vraag is dan altijd ‘’ moet ik nou wel oppas laten doorgaan of toch liever bij mijn eigen kind blijven’’  mijn advies is dan ook altijd ga uit op je moeder gevoel heeft je kindje je op dat moment heel erg nodig en lekker plakken laat het dan toe, maar soms is het ook goed om zelf even wat adem te halen en juist even de oppas te laten komen.

Je hebt natuurlijk ook verschillende fases bij kids en in wat voor staat ze dat moment ziek zijn, laatst hadden mijn tweeling vriendjes de waterpokken zo verschrikkelijk zielig, het leken wel twee kleine dalmatiërs, overal jeuk en van zinkzalf tot havermout badjes alles was natuurlijk geprobeerd. Die middag kwam ik dan toch oppassen ze waren op dat moment alleen niet heel blij dat ik binnen kwam lopen ‘’ oh nee dachten ze nu gaat mama weg, en daar ben ik het op dit moment helemaal niet mee eens dachten ze ‘’ hele dag hangen bij mama is toch het allerlekkerste begrijp ik ook zeker, maar soms is het voor ouders ook fijn om juist heel even op zo’n moment je handen vrij te hebben. Het is ook als ouder erg belangrijk, ook als je een ziek kind thuis hebt hoe moeilijk het ook is even me-time te nemen.

Dus tip : Zet de oppas ook nu in corona of tijdens ziekte gewoon in!

Liefs Veerle

@veer_vandijk

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.