Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Met deze rituelen start bonusmama en columnist Serena 2021 met frisse energie

We kunnen veel zeggen over 2020, het jaar gaat tenslotte de boeken in als het meest bizarre jaar in tijden. Het was een jaar dat ons allemaal even door elkaar heeft geschud. Onze gezondheid, onze banen, onze relaties, kortom onze basis is behoorlijk op de proef gesteld en we zijn teruggeworpen op onszelf en op ons (samengestelde) gezin. Maar wat heeft het afgelopen jaar je precies geleerd? En hoe ga je in 2021 aan de slag met die geleerde lessen? Net als velen hebben wij als samengesteld gezin geworsteld de afgelopen periode. Om het nieuwe jaar fris te starten heb ik – helemaal nu – baat bij een aantal rituelen.

Alle ballen hooghouden is het afgelopen jaar naar een ander level getild.

Toen 31 december 2020 de klok 00.00 uur sloeg was ik blij dat het zo ver was. Yes, het jaar is voorbij. Ik realiseer mij dat ik mij vorig jaar precies hetzelfde voelde. Want eerlijk is eerlijk, 2019 had ons ook de nodige uitdagingen gebracht en we hoopte toch echt dat 2020 ons beter gezind zou zijn. Niks was minder waar. 2020 bleek een grote uitdaging, met als één verschil, dat ik er toch met zachtheid op terugkijk. Zonder onze lieve vrienden en familie had dat overigens niet gekund, zij hebben ons zowel mentaal als financieel geholpen om rechtop te blijven staan.

De tweede lockdown vond ik persoonlijk pittiger dan de eerste. Het koste mij meer moeite om motivatie en inspiratie te vinden om mij tot werk en actie aan te zetten. Over sporten maar niet te spreken. Alle ballen hooghouden is het afgelopen jaar naar een ander level getild. Ik verbaas mij erover hoe het mijn partner en mijzelf gelukt is ons er “goed” doorheen te slaan. Het is ons overigens niet aan komen waaien. We merkte dat de spanningen tussen ons op bleven lopen, en met z’n allen zo dicht op elkaar waren wij niet de enige die daar “last” van hadden. Onze kinderen krijgen die spanningen, hoe vervelend ook, toch mee.

Ik vond het best een stap om te nemen, maar soms heb je iemand anders nodig om weer nader tot elkaar te komen.

We hebben ervoor gekozen om ‘preventief’ ondersteuning te zoeken. We vonden een (haptonoom) relatietherapeut. Met alle spanningen die er zijn wilden we voorkomen dat het erger zou worden, daarnaast wilde we samen emotioneel in contact blijven. We zijn allebei behoorlijk mondig en juist door naar een (haptonoom) relatietherapeut te gaan proberen we meer bij het ‘gevoel’ en zo tot de connectie komen. Het was fijn om dit samen te kunnen doen en patronen zichtbaar te maken. Ik vond het best een stap om te nemen, maar soms heb je iemand anders nodig om weer nader tot elkaar te komen. Het zal altijd werken blijven om met elkaar op een goede manier te communiceren en elkaar te blijven begrijpen, connectie en communicatie is onderdeel van een goede relatie.

Ik ben er trots op dat we samen tot actie zijn overgegaan en niet hebben gewacht tot het slechter gaat of mogelijk ‘te laat’ is. Zeker in een tijd als deze waar relaties onder druk komen te staan en slechte patronen sneller aan het licht komen, is het zo belangrijk om bewust te blijven. Dat is een les welke ik graag meeneem naar 2021. Hoop niet dat een situatie, doel of droom vanzelf beter wordt, blijf kijken naar wat jij er zelf aan kan doen om een situatie, doel of droom beter te maken en neem zelf en/of samen initiatief om ermee aan de slag te gaan.

Het is een ritueel geworden wat voor mij zuiverend werkt en mij de frisse energie en kracht geeft om positief het jaar in te gaan.

Met de focus op betere tijden, merk ik een bepaalde onrust in mijzelf. In de eerste maand van het nieuwe jaar voel ik sterk de behoefte om ons huis te ‘ontspullen’, fysiek ruimte te creëren, de ramen open te gooien en ons huis te “reinigen” met witte salie. Ik weet het, het klinkt “spiritueel” of “zweverig”. So be it. Het is een ritueel geworden wat voor mij zuiverend werkt en mij de frisse energie en kracht geeft om positief het jaar in te gaan. Wat mij daarbij ook helpt is om twee keer per jaar in januari en juni, voor mijzelf op te schrijven; Hoe ik het jaar voor mij zie, Wat ik voor ons samengestelde gezin graag anders zou willen, Wat ik graag wil bereiken voor mijzelf, onze relatie en ons samengestelde gezin. Ik schrijf het op alsof het al zo is. Zo zet ik in elk geval voor mijzelf de juiste intentie om het beste uit het jaar te halen. Daarnaast maak ik van hetgeen wat ik heb opgeschreven een visionboard. Zo kan ik elke dag zien waar ik naar toe wil. Het hoeft niet perfect te zijn, het gaat erom dat je met de juiste energie bezig bent om je leven visueel vorm te geven. Heerlijk vind ik het om te doen en mijzelf op die manier gefocust en scherp te houden.

Visionboard

Of het werkt? Bij de foto vind je mijn visionboard voor 2019. Dit bord heb ik gemaakt toen mijn platform ‘van Single tot Bonusmama’ nog niet zo groot was en ik zelf nog niet zo zichtbaar was (of durfde te zijn), in dat jaar ben ik op Ibiza ten huwelijk gevraagd en heb ik de intentie gezet om een Fabulous Mama te zijn…

Zin in meer inspiratie of op zoek naar concrete tips? Je leest ze op mijn website www.vansingletotbonusmama.nl.

Serena van Mil (36) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (12) en Charlie-Fay (3), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

Ps.: Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’ die jou op weg helpen de kickass versie van jezelf te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama
Fotocredits Cover: Steef Fleur

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.