Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Moeder en dochter geven elkaar een kus

‘Extra koopkracht? Ik ben al rijk’

Tijdens Prinsjesdag kregen we te horen dat de koopkracht volgend jaar stijgt met 1,5%. Oftewel: we krijgen er meer geld bij en kunnen dus ook meer uitgeven. Dat klinkt ons mama’s natuurlijk als muziek in de oren. Met kinderen geboren in de crisisjaren weten wij wel wat we met dat extra zakcentje moeten doen.

Onze Merel uit 2009 noemde ik altijd een beetje triestig ‘onze crisisbaby’. Geboren in een jaar waarin ik en mijn man allebei zonder werk zaten. Maar triestig was ze eigenlijk helemaal niet. Ze had het ondanks de ‘crisis’ heel erg goed. Ze had altijd volop aandacht met een ouder in de buurt om haar te troosten.

Geld voor haar basisbehoeftes was er eigenlijk ook gewoon: voeding voor haar flesjes, babykleertjes (soms wel tweedehands), speelgoed en noem maar op. Ze kreeg en had het allemaal. Echt grote ongemakken tijdens deze ‘crisisjaren’ waren er voor haar niet. Gratis knuffels en kusjes waren er voor haar in overvloed.

En wij, als ouders, wisten ons er ook wel doorheen te slaan. We gingen anders om met ons geld en zochten naar creatieve oplossingen. De potjes babyvoeding werden verbannen. Ik maakte zelf eten voor haar. Ik wist de lekkerste babymaaltijden uit mijn keuken te toveren. Worteltjes met bloemkool en vis. Of prei met kleine stukjes kip, fijngestampt of geblenderd tot een heerlijk zacht babyhapje. Ik begon van al dat kokerellen zelfs te genieten. En onze kinderen genoten van de extra aandacht die ze kregen.

Na zes maanden vonden mijn man en ik allebei weer werk. Geen vetpot, maar we hadden geleerd om als gezin samen te wonen. Er voor elkaar te zijn, zuiniger te zijn met datgene dat we hadden en slimmer met de middelen die ons ter beschikking stonden om te gaan.

Inmiddels zijn er banen voor ons allebei in overvloed. We kiezen nu het werk dat past bij ons als gezin. We weten inmiddels dat niks oneindig is. Want ook in goede tijden ligt een mogelijke crisis weer op de loer. Een beetje extra te besteden is welkom. Maar, weet je, het gaat helemaal niet om geld. Ik reken ons al rijk, in onze liefde en ons geluk.

Nicole, Myrthe en Merel Nicole Vijgen (42) is moeder van Myrthe (12) en Merel (9). Op fabulous mama neemt ze je mee in het leven met 2 (puber)dochters en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast heeft ze haar eigen blog Mama Madammeke.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.