Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Het leven in een samengesteld gezin; niet langer meer taboe maar Fabulous en Kickass!

Serena van Mil (36) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform van Single tot Bonusmama. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (12) en Charlie-Fay (3), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

‘Hallo mevrouw, is dit uw zoon? ’Euh, nee, ik ben zijn euh, zijn stief, euh bonus, euh ik ben de vriendin van zijn vader, Serena’.

Eén van de vele ingewikkelde momenten in een samengesteld gezin, hoe leg je jouw rol uit aan mensen die je niet kent. Ik weet nog goed dat dit aan mij gevraagd werd, overrompeld begon ik te stamelen. ‘Stief’ voelde helemaal niet goed en ‘Bonus’ was nog erg ongemakkelijk. Het stomme is dat ik mij verplicht voelde om onze situatie uit te leggen. Uit respect voor de moeder van mijn bonuszoon, mijn bonuszoon zelf en omdat ík toch zeker nog geen moeder was.

Het leven in een samengesteld gezin was niet hoe ik mijn toekomst voor mij zag. Maar daar stond ik dan met mijn 29 jaar, verliefd op een single vader. De rol die ik kreeg in het leven van mijn bonuszoon heb ik altijd goed afgewogen. Zeker omdat zijn ouders nog maar recent uit elkaar waren was het voor ons allemaal een zoektocht, hoe zij het 50/50 co-ouderschap en wij onze relatie met elkaar vorm zouden geven.

Wat ik niet voorzien had is hoe intens je met elkaar te maken krijgt, ineens had ik niet alleen een relatie met een hunk van een man maar zijn ex-partner is ook, continu op de achtergrond aanwezig in onze relatie.

Nu 7 jaar later is het duidelijk, als iemand vraagt wie ik ben dan zegt mijn bonuszoon zelf: ‘zij is mijn Bonusmoeder’. Verder geen uitleg, geen raar gevoel maar gewoon de waarheid. In de afgelopen jaren hebben we met vallen en opstaan, tranen en gevoel voor humor, ruzies en weer goedmaken, een weg gevonden met z’n allen. Het is nog steeds een proces van vallen en opstaan, verdragen en grenzen stellen. We hebben elkaar nodig om het goed te doen voor mijn bonuszoon. Het is lang niet altijd makkelijk, maar het lukt ons nu en dat is iets waar we allemaal trots op zijn.

Waarom deel ik mijn verhaal? Omdat de rol van Bonusmoeder veel omvat, maar waar in tegenstelling tot het moederschap weinig op voor te bereiden is. Je weet pas wat Bonusmoeder zijn inhoud wanneer je er middenin zit. Of je nu zelf een gescheiden moeder bent en je een nieuwe partner met kinderen leert kennen of wanneer je als single vrouw ineens een single vader tegen het lijf loopt: de rol van Bonusmoeder is vaak complex. Toen ik er zelf besloot voor te gaan was er niet veel praktische informatie voor handen. Middels mijn platform: ‘Van Single Tot Bonusmama’ informeer en ondersteun ik (aanstaande) Bonusmama’s om de beste versie van hun zelf te worden: Fabulous en Kickass. Ook hier hebben wij vrouwen elkaar hard nodig. In een wereld waarin we steeds vaker te maken krijgen met scheidingen en samengestelde gezinnen kunnen wij (bonus)moeders veel van elkaar leren.

Fabulous Mama denkt er net zo over en heeft mij daarom gevraagd om als expert hierover te schrijven. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaringen en die van andere Bonusmama’s hier bij Fabulous Mama online en in het blad zelf met jullie te delen.

Let’s do this Fabulous Mama’s en Kickass Bonusmama’s. De perfecte combinatie, maar one heck of a job.

Heb jij zelf een bijzonder/mooi/ontroerend/vervelend verhaal of een vraag over het Bonusmama zijn? Stuur mij dan een berichtje.

Lieve groet,

Serena van Mil

serena@vansingletotbonusmama.nl
www.vansingletotbonusmama.nl
Instagram: vansingletotbonusmama

Door Serena van Mil | Fotografie Lotje van der Bie, lotjefotografeert

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.