Serena van Mil (37) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (13) en Charlie-Fay (3), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.
Een verjaardag vieren met de hele samengestelde familie, zo kan het dus ook.
Onlangs hebben we de verjaardag van mijn bonuszoon Dymar gevierd. Hieperdepiep Hoera, hij is 13 jaar geworden. Steeds een beetje meer duikt hij zijn puberteit in. Het vieren van zijn verjaardag doen we sinds we een samengesteld gezin zijn altijd met z’n allen. Daarmee bedoel ik dat we het vieren met zijn beide ouders, bonusouders, familie en bonusfamilie.
Eerlijk is eerlijk, het organiseren van de verjaardag heeft vaak wel wat voeten in aarde gehad. In het begin was dit voor iedereen zoeken, mijn eigen gevoel voor posities van iedereen binnen deze samenstelling zaten mij daarbij regelmatig in de weg. Zo was ik o.a. bezig met nadenken tot, wie zich tot wie verhoudt en wat dat betekende voor mij. Ook heb ik mij nog weleens geërgerd aan het ongeorganiseerde gevoel wat ik van beide biologische ouders kreeg. Door de jaren heen hebben we geleerd wat we aan elkaar hebben, en zo was deze verjaardag toch best een chaotische maar geoliede machine. Iedereen deed zijn deel en droeg iets bij om er een fijne verjaardag van te maken.
Verschillende tradities en manieren om zijn verjaardag te vieren kwamen op deze dag samen. Zo vinden wij het in ons samengestelde gezin heel leuk om de jarige wakker te maken met z’n allen, te zingen en om natuurlijk de jarige te verrassen met een lekker ontbijt. Omdat Dymar week op week af bij zijn ouders verblijft, kwam het zo uit dat hij dit jaar bij zijn moeder was. Zijn verjaardag vierden we dit jaar dan ook bij zijn moeder. Martijn wil niks liever dan s’ochtends zijn zoon ook wakker maken op zijn verjaardag
‘Met elkaar (ouders en bonusouders) draaien we ‘een huishouden van Jan Steen’.
We waren dus al vroeg op pad met slingers en al om hem bij het ‘wakker’ worden te feliciteren. Met zijn beide ouders naast hem. Het ontbijt was fijn geregeld door zijn moeder, tante en zijn bonusvader. Een mooi gedekte tafel met de meest heerlijke chocolade croissantjes die er zijn (die van BROOD zijn mijn favoriet). De laatste slingers werden opgehangen, peetouders schoven aan bij het ontbijt en Dymar werd flink toegezongen.
Nog even snel een foto van Dymar met zijn beide ouders, zoals een nieuwe traditie betaamt, gemaakt door zijn bonusmoeder en zo kon zijn verjaardag beginnen.
Met elkaar (ouders en bonusouders) draaien we ‘een huishouden van Jan Steen’. Wat inhoudt dat we toch altijd nog bezig zijn om op het laatste moment nog wat boodschappen te moeten doen, die laatste dingetjes regelen ofwel tijdens de verjaardag erachter te komen dat we net te kort komen met het drinken. Het is bijna knap te noemen. Toch kan ik dat nog steeds wel lastig vinden, want hoezo lukt het ons niet om het goed voor te bereiden. Inmiddels weet ik ook dat het zo gaat, dat dit is wie wij zijn. Het is nu ook precies hetgeen wat de chaotische geoliede machine laat draaien. Langzaamaan lukt het ons steeds beter hiertoe te verhouden. We maken er samen wat van, met zijn allen hebben we één doel: Dymar jarig laten voelen, en dat lukt altijd, linksom of rechtsom.
‘Waar ik heel blij van wordt is om te zien hoe iedereen een bijdrage levert op zijn verjaardag’
Zijn bonusvader is echt net een chef-kok en maakt bijvoorbeeld de meest mooi opgemaakte gezonde borrelplanken. Dymar zijn tante heeft fijne gastvrouw skills en ziet wat er moet gebeuren en styled de tafel af. Zijn oma en bonusoma regelen de lekkerste taarten. De moeder van zijn bonusvader mixt heerlijke cocktails. Martijn zet samen met zijn zoon zijn nieuwe cadeau in elkaar en zijn moeder regelt nog even de laatste dingen die er nodig zijn voor de gasten.
Ik heb de dag ervoor hapjes gemaakt en regel de verjaardag net als dat ik dat zou doen alsof het mijn eigen huis was. Deze rol ligt mij goed maar ik heb het erg lastig gevonden om hem ook te pakken. Zeker wanneer beide ouders aanwezig zijn voelde het niet altijd als mijn plek. In mijn ogen zouden zij die rol zelf moeten hebben, het is tenslotte hun zoon en hun visite. Ook dit heb ik, met behulp van Martijn, steeds meer losgelaten.
Waarderen en koesteren
Tenslotte zijn de gasten tegenwoordig van ons allen gemengd. We hosten het met z’n vieren. Familie, bonusfamilie en vrienden lopen allemaal door elkaar heen. Als ik even stil sta en om mij heen kijk, realiseer ik mij ineens. Het wordt niet meer samengesteld dan dit. Schoonouders en bonusschoonouders zijn samen aanwezig, mijn vader al dansend met de moeder van Dymar zijn bonusvader. Bonustante/ooms en bonusneefjes/nichtjes praten en spelen samen. Het kan allemaal in harmonie.
Het verschil met deze verjaardag in vergelijking met de andere verjaardagen, is dat we oog voor elkaar hebben gehouden. Iets wat andere keren niet aan de orde was. Het moment dat de moeder van mijn bonuszoon mij haar soep aanbiedt omdat ze zag dat ik nog niet had gehad en het bijna op was. Waarop vervolgens ik diezelfde soep aan Dymar heb gegeven omdat zijn oma de soep voor hem had gemaakt en hij ook nog niet had gehad. Dit zijn momenten die ik kan waarderen en koesteren. Wanneer alle gasten weg zijn, kijken we moe en voldaan terug. Zo’n geslaagde verjaardag zoals deze hebben we nog niet vaak gehad, het was een uitstekend staaltje chaotisch teamwork, mag ik wel zeggen!
Twijfel jij erover om de verjaardag van de (bonus)kinderen samen met de samengestelde familie te vieren? Lees hier de 6 redenen om het toch te proberen.
Ps.: Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’. Hiermee help je jezelf alvast op weg om een Fabulous & Kickass Bonusmama te zijn.
Liefs,
Serena
Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama
Foto credit: Steef Fleur
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.