Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

eveline dubois

Column Eveline: Leven in het moment

Eveline (36 jaar) is columnist bij Fabulous Mama, moeder van een zoon (7) en een dochter (2). Eveline is werkzaam als docent en vindt het daarnaast leuk om te schrijven, lezen en muziek te maken. In haar blogs vertelt zij over de vrijeschool, leesplezier en alledaagse dingen in het leven van een moeder.

Column Eveline: Leven in het moment

Ik zal vast niet de enige ouder zijn die regelmatig foto’s en video’s maakt van haar kinderen. Wanneer ze zoet aan het spelen zijn of tijdens een leuke wandeling. Op de schommel of als ze samen knutselen met de buurtkinderen. Opa en oma krijgen van mij dagelijks een uitgebreid fotoverslag. Het liefst leg ik alles vast om maar niet te vergeten hoe leuk ze (kunnen) zijn. Dit, terwijl ik ook wel weet dat meer dan de helft van alle foto’s en video’s in het niets zal verdwijnen. Ik zal namelijk óók niet de enige zijn die wel eens stress ervaart van al die foto’s op mijn telefoon. Want, je kunt niet alles bewaren en echte herinneringen maak je uiteindelijk zelf.

Door je telefoon de wereld zien

Op de vrijeschool is het tamelijk ongebruikelijk om elke scheet vast te leggen met je mobiel. Hier kwam ik al achter tijdens de wendagen van mijn zoon. Ik ben geen moeder met een telefoonkoord, maar mijn hand grijpt wel regelmatig naar mijn rechterzak. Dit moet vastgelegd en gedeeld worden, dacht ik toen hij voor het eerst aan het touwtjespringen was. Ik greep naar mijn toestel, maar bedacht me op tijd toen ik aanvoelde dat dit niet helemaal de bedoeling was.

Van de vorige school waar mijn zoon op zat ben ik het gewend dat alle ouders, inclusief mijzelf, evenementen en presentaties door de smartphone bekeken. Best een zielig gezicht eigenlijk, met z’n dertigen door een camera naar je eigen kind kijken. En toch ook heel begrijpelijk. We zijn als ouders allemaal heel trots op onze kinderen en de dingen die ze bereiken. Het liefst willen we dit met iedereen delen. Ik vind het geweldig om een filmpje van een voorstelling van mijn zoon door te sturen naar vrienden of familie.

Het kan ook anders

Op de vrijeschool doen ze het dus anders. Er wordt van tevoren bij voorstellingen afgesproken wie er foto’s maakt. Op die manier is er één ouder verantwoordelijk voor het fotoverslag. Dit zorgt voor heel veel rust, ook bij de kinderen. Deze ouder maakt foto’s en filmpjes van alle kinderen uit de klas.

In het begin vond ik het best moeilijk om dit los te laten, maar het is ook leuk om te zien welke momenten een ander uitkiest om van jouw eigen kind vast te leggen. In de uitnodiging naar ouders voor het feest van Sint-Maarten werd er een oproep gedaan naar iedereen om geen foto’s te maken maar te genieten van het samenzijn met je kind. En natuurlijk wilde ik het liefst vastleggen hoe mooi het feest was, maar tegelijkertijd was het niet zo prachtig geweest als iedereen op zijn telefoon had gezeten. We liepen met de hele school, alle ouders en kinderen, een lichtjesroute terwijl we de liedjes zongen van Sint-Maarten. Samen zingen zorgt voor saamhorigheid en verbinding en de schoolleiding had gelijk. Ik had dit totaal anders beleefd als ik het door mijn scherm had bekeken. Nu had ik echt oog voor mijn eigen kinderen en de mensen om mij heen. Als school kan je zo samen met ouders zorgen voor een andere energie en sfeer. Het is mooi om te zien dat iedereen zich hier dan ook aan houdt.

Zeg het voort

Er zullen vast meer scholen zijn die het ook zo doen. Daar hoef je geen vrijeschool voor te zijn.
Ik weet zelf hoe lastig het is om die telefoon in je zak te laten, maar misschien inspireert het je om het eens anders te doen. Dit kan al heel klein. Ga je bijvoorbeeld een dagje weg met vrienden? Overleg dan of er iemand is die het leuk vindt om de foto’s te maken. Zo kun je zelf meer ontspannen en genieten.
Het voelt ergens ook een beetje hypocriet om dit allemaal zo op papier te zetten, want als er iemand verslaafd is aan dat ding dan ben ik het wel. Maar dan ook maar als reminder aan mezelf:
Geniet van het moment! Ze zijn maar één keer zo klein, lief, mooi, schattig en knap!

Hier lees je alle columns van Eveline. 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.