Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

doe iets

Column: Bij ons thuis

Eveline (36 jaar) is columnist bij Fabulous Mama, moeder van een zoon (7) en een dochter (2). Eveline is werkzaam als docent en vindt het daarnaast leuk om te schrijven, lezen en muziek te maken. In haar blogs vertelt zij over de vrijeschool, leesplezier en alledaagse dingen in het leven van een moeder.

Column: Bij ons thuis

Woensdagmiddag. Het was Kinderboekenweek en ik stond met mijn kinderen in de bibliotheek. We bladerden door boeken over huisdieren, rijtjeshuizen en families.
Het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’ had oneindig veel mooie boeken te bieden. Van patat eten op vrijdagavond tot het opgroeien met twee vaders of een gehandicapt broertje of zusje, het vieren van de ramadan en de lol van opgroeien in een groot gezin. Maar bovenal: ‘Wat maakt jouw huis een thuis?’

Een thuis, een huis, een dak boven je hoofd, omringd door warmte en gezelligheid. Mijn ogen liepen ineens vol, denkend aan alle kinderen die plots geen huis meer hadden, of misschien wel geen vader of moeder. Geen broer of zus en geen frietjes meer om naar uit te kijken. Het was 11 oktober en het thema ‘Bij ons thuis’ had door de oorlogen ineens een verpletterend effect op me. Dankbaar en opgelucht om mijn kinderen op te mogen voeden in ons veilige Nederland, maar ook machteloos en verdrietig door het aanschouwen van al het leed dat veel families nu doormaken. Het gevoel van hulpeloosheid bleef aanhouden, terwijl de werkweek zijn einde alweer naderde.

In de klas

Vrijdagochtend met mijn leerlingen uit leerjaar 3. Het was de dag voor de herfstvakantie. Wat waren ze rustig, dat is wel eens anders geweest met het uitzicht op een vrije week. Om samen even stil te staan bij de situatie in de wereld begon ik de les met een mooi liedje over oorlog op het digibord. Daarna probeerde ik aan mijn leerlingen uit te leggen hoe machteloos ik mij voel door al het geweld in de wereld. Er viel een lange stilte, wat op zich al bijzonder was, tot iemand zei: ‘Maar mevrouw, dat is nou eenmaal gewoon zo. We kunnen niet altijd iets doen om te helpen.’

Er volgde weer een stilte, tot er een kort gesprek op gang kwam. Ik vond ze ineens zo volwassen. Het was fijn om er klassikaal over te praten met elkaar. Maar, hoe gek ook, we moesten ook weer door tot de orde van de dag. ‘Open je boek op bladzijde 30 jongens, we gaan beginnen’.

Eén week later. Ik probeer de NOS app wat minder vaak te openen. In plaats daarvan open ik op een druilerige avond mijn Instagram en klik op een story van een oud-leerling. Ik zie haar in een menigte. Ik zie haar samen met vriendinnen op een demonstratie. Ik zie spandoeken in de lucht met een duidelijke boodschap, jongeren met passie die ergens voor gaan staan. Trots en ontroerd stuur ik haar een kort berichtje via de chat en bedenk me dat we wel iets kunnen doen. Van ons laten horen!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.