Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Column Angela Schijf; Spring in de bres

Angela Schijf (41) is getrouwd met acteur en muzikant Tom van Landuyt (53) en mama van Bloem (16), Mensje (14), en Zus (8). Angela deelt haar lief en leed als onze vaste columniste.

Je moet stimuleren en enthousiasmeren, maar niet te veel pushen. Streng zijn is goed, maar ook weer niet tè. Je moet immers oppassen dat je ze niet te veel betuttelt. Houd de schermtijd in de gaten en bewaak wàt ze kijken. Geef ze houten speelgoed, want plastic is uit den boze. Plan knutselmomenten in. Zomaar wat knippen en plakken is niet genoeg; maak originele, creatief uitdagende kunstwerkjes van verantwoord materiaal. Bak vegan granenkoeken. Vermijd suiker. Organiseer speelafspraakjes met klasgenootjes.

Kies de juiste school en ga daarbij niet over één nacht ijs.

Help ze bij hun huiswerk, maar leer ze tegelijkertijd zelfstandig en probleemoplossend denken. Weet wat het verschil is tussen TikTok en Instagram. Geef ze extra vitamine D, maar geen suiker. Leer ze fietsen met helm, knie, elleboog en polsbeschermers en het liefst zo’n lange vlag achterop. Maak ze mentaal weerbaar, zelfbewust en toch empathisch.

Spring in de bres als ze geduwd worden op het schoolplein.

Zit om half vier klaar met thee en koekjes, zonder suiker. Voorkom te veel prikkels. Kleuren als lichtroze, groen en lavendel helpen ontspannen. Belemmer ze niet in hun zelfontplooiing, onderken de eigen identiteit. Vergeet de culturele injectie niet. En leef met de seizoenen.

Het is niet eenvoudig anno 2021.

Nergens een cursus te bekennen. Terwijl we allemaal geacht worden weldenkende, zelfverzekerde volwassenen af te leveren. Er gebeurt veel en er wordt nog meer verwacht. De wereld draait en tolt, en gunnen we onszelf geen moment om stil te staan. Als je baan niet uitdagend genoeg is, is de groepsdruk dat wel. Kinderen overvragen je. En het stemmetje in je hoofd levert voortdurend kritiek

Herkenbaar? Als het altijd maar meer en beter moet van jezelf en je voelt je onzeker, heb ik maar één advies: maak het klein. Houd het simpel. Less is more, more or less. Back to basics. En wat die kinderen betreft? Gewoon af en toe eten geven en altijd klaarstaan met wijd open armen.

Volg mij op twitter: Angela Schijf
Instagram: @angelschijfofficial

Deze column lees je ook in de nieuwste Fabulous Mama 1-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.