Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Carolien Karthaus-Spoor: ‘Ik heb van jongs af aan mijn eigen geld willen verdienen.’

“Je bent zo gelukkig als je meest ongelukkige kind.” Actrice en ondernemer Carolien Karthaus-Spoor (32) verwoordt wat het moederschap met haar doet. Ze woont samen met haar man en regisseur Jon Karthaus (35) en hun twee kinderen Otis (3) en Elias (5 maanden) in Amsterdam. We hebben het over liefde en geluk, maar ook over de dood en verdriet, die soms letterlijk naast elkaar kunnen bestaan.

Een berichtje van Carolien Karthaus-Spoor: “Hi Katja, excuus, kleine heeft enorme krampjes en Jon heeft een werkmeeting, dus even handen tekort. Is morgen om twaalf uur ook ok?” Net op het moment dat ik een vieogesprek met de actrice wil opstarten, krijg ik te horen dat baby Elias er geen zin in heeft vandaag. Morgen is ook prima. Maar ook dan heeft Elias last van zijn buikje en is vader en regisseur Jon Karthaus druk. Ik stel voor om het interview een week te verschuiven naar een dag waarop Jon vrij is. Welkom in het leven van een gezin met twee kinderen in lockdown!

Carolien werd in 2005 bij het grote publiek bekend door haar rol als Florien Fischer in Goede Tijden, Slechte Tijden en speelde in de films Sneekweek, Toscaanse bruiloft en Bella donna’s en in series als De deal en Zwarte tulp. GTST was voor haar het eerste langlopende project en zorgde ervoor dat ze op haar zeventiende regelmatig van Den Haag naar Aalsmeer moest reizen terwijl ze in de eindexamenklas van het gymnasium zat. “Gelukkig gaven mijn ouders mij die vrijheid en het vertrouwen. Dat is nog best een opgave als je kind haar diploma moet halen.”

Als Carolien dat felbegeerde papiertje op zak heeft, verhuist ze naar Amsterdam. De soap is voor de jonge actrice haar eerste serieuze inkomstenbron, al hebben haar ouders al behoorlijk wat opzij kunnen zetten van haar (gast)rollen die ze als kind speelde, bijvoorbeeld in de Oscarwinnende film Antonia en de Baantjer-film De Cock en de wraak zonder einde. “Ik was toen acht en elf. En vanaf mijn twaalfde heb ik altijd baantjes gehad: oppassen, bedienen, werken in een kledingwinkel. Ik heb van jongs af aan mijn eigen geld willen verdienen, en met GTST was dat voor mijn leeftijd best veel.”

Voor wie denkt dat dat betekende dat Carolien aan het feesten sloeg, heeft het mis. “Waar leeftijdgenoten elke nacht in de lampen hingen, dacht ik: ik moet morgen weer vroeg op en mijn teksten kennen. Ik was daar heel gedisciplineerd in. Dat hele uitbundige ‘Ik woon in de grote stad en ik moet losgaan’ heb ik nooit gehad. Natuurlijk ging ik weleens uit en verdiende ik lekker, dus vond ik het wel leuk om te gaan shoppen, maar het viel allemaal heel erg mee. Omdat ik al een relatie had met Jon hoefde ik ook op dat gebied niet los te gaan. Dat was wel prettig.”

Tekst Katja Brokke | Fotografie Fiona Ruhe | Styling Tamara Botter | Visagie Monique Brinkhorst

Het volledige interview met Carolien Karthaus-Spoor lees je in de nieuwste Fabulous Mama editie 4-2020. Koop hem in de winkel of bestel deze: hier

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.