Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Jong meisje kijkt uit het raam

Blog: ‘Nog nooit heb ik me zo alleen gevoeld’

Ik ben een jonge moeder van twee mooie dochters. Ze zijn nu 5 en 3. Ik moet eerlijk zeggen dat de band tussen mij en mijn moeder nu goed is. Of ze spijt heeft van hoe zij zich vroeger gedragen heeft, weet ik niet. Over het incident hebben we het nooit meer gehad.

Ik denk dat ik er nog steeds niet echt over kan praten, mede omdat ik weet dat zij mij nog steeds niet begrijpt, of dat ze het compleet anders ziet. Maar ik weet exact wat er gebeurd is. Hoe ik me voelde en nog steeds voel. Ik voel me in de steek gelaten door mijn eigen moeder.

Het begon allemaal met een vakantie.

Het begon allemaal met een vakantie. Al jarenlang gingen we met z’n drieën op zomervakantie. Met onze vader gingen we ook op vakantie. Altijd hetzelfde huisje in Frankrijk. Wij vonden het heerlijk. Wij gingen elk jaar zowel met onze vader als met onze moeder op vakantie.

Dit jaar werd het Spanje. Mijn zusje was 9 en ik was toen bijna 11. Op vakantie maakten mijn zusje en ik altijd contact met andere kinderen, en ook onze moeder maakte nieuwe contacten. Mijn zusje en ik sprongen elke ochtend in het zwembad wat zich op het dak van ons appartement bevond. Onze moeder ging vaak zonnen op het strand.

Die dag zou alles veranderen.

Ze ontmoette daar ook een pas gescheiden moeder, Dana. Ze was op vakantie met haar zoon Chris. Hij was 14. Mijn moeder en Dana spraken veel met elkaar af de rest van de vakantie. We gingen met z’n allen uit eten en overdag was Chris bij ons in het zwembad te vinden terwijl mijn moeder met Dana naar het strand ging.

Tot daaraantoe was alles prima. We hadden plezier. Na de vakantie namen wij afscheid. Mijn moeder en Dana wisselden nummers uit. Een paar maanden later vertelde mijn moeder ons dat we oud en nieuw dit jaar in Deventer gaan vieren, bij Dana en Chris. Prima, dachten mijn zusje en ik.

Helaas was het helemaal niet prima. Die dag zou alles veranderen. In de bittere kou en met buiten een dik pak met sneeuw reden we ‘s middag weg van huis.

Toen we daar lagen voelde ik ineens een hand. Het was niet de hand van mijn zusje, maar die van Chris.

Bij de aankomst van onze “vakantievrienden” werden wij warm onthaald. Onze spullen werden op zolder gelegd, waar een grote slaapbank stond die als bed voor ons zou dienen die nacht. Mijn moeder en Dana vertrokken naar beneden en wij gingen op zolder spelen.

Chris had de hele tijd al een blik in zijn ogen die ik niet kon plaatsen. Hij was stil, maar deed wel mee met ons spel. Als 11-jarig meisje zag ik er geen kwaad in. Op den duur belanden we op de slaapbank. We lachten en stoeiden. Totaal onschuldig voor twee meisjes van 9 en 11. Maar niet voor een jongen van 14 blijkbaar. Toen we daar lagen voelde ik ineens een hand. Het was niet de hand van mijn zusje, maar die van Chris.

Nog nooit ben ik zo teleurgesteld geweest in mijn moeder en nu ik zelf moeder ben snap ik het nog minder.

Hij raakte mijn been aan. Ik verstijfde. Met zijn andere arm hield hij mij vast. Ik durfde niks te doen. Ik was onder andere bang dat hij ook iets bij mijn zusje zou doen en ik besefte ook niet wat mij op dat moment overkwam. Hij duwde mijn benen uit elkaar en deed zijn vingers in mijn broekje.

Ik kon niet direct loskomen uit zijn grip, maar toen het eenmaal lukte pakte ik mijn zusje vast, trok haar uit bed en rende de trap af naar beneden. Huilend liep ik naar mijn moeder.

Ik vroeg of ze even naar de keuken wilde komen. Toen ik haar vertelde wat er gebeurd was hoopte ik dat ze mij zou vastpakken. Mij zou troosten. Boos zou worden op Chris die haar dochter misbruikt had.

Maar in plaats daarvan reageerde ze met “Ja maar het is nu al bijna 22:30 we gaan nu niet meer naar huis”. Ik smeekte haar om naar huis te gaan, maar het was alsof ze mij niet wilde horen. Nog nooit ben ik zo teleurgesteld geweest in mijn moeder en nu ik zelf moeder ben snap ik het nog minder.

Die nacht sliep ik niet. Krampachtig lag ik op de slaapbank.

Je kind is je alles. Die wil je beschermen zo goed en kwaad als je kan. Toen op dat moment heeft ze mij laten vallen. Die nacht sliep ik niet. Krampachtig lag ik op de slaapbank. Ik weet nog dat hij naast mij bleef staan toen ik mijn pyjama aan wilde doen.

Ik ben toen de trap afgegaan en heb me in het toilet omgekleed. Ik weet alles nog. Het heeft ook lang geduurd totdat ik intiem met iemand kon en wilde zijn. En nog steeds op de dag van vandaag neem ik het haar kwalijk. Dat mijn bloedeigen moeder niet voor mij opkwam dat is iets wat ik nooit begrijpen zal.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.