Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Ondernemer Annic ten Duis van I love fashion

‘Het maakt niet uit wat je meemaakt, het gaat om hoe je ermee omgaat’

Ondernemer Annic ten Duis (35) werkte dag en nacht aan haar bedrijf I love fashion news. Tot ze het roer omgooide en nog maar drie dagen per week wilde werken. Met dochter Juliëtte (5 maanden) erbij, is haar geluk compleet: “De weg naar het moederschap heeft mij laten zien dat niet alles maakbaar is.”

Gisteren plaatste ik nog een post op Instagram over mijn werk-privébalans, waarop veel reacties kwamen. Jarenlang heb ik geprobeerd om mezelf ten koste van alles te bewijzen. Om alle ballen hoog te houden. Tot ik ineens dacht: zo wil ik mijn leven niet leiden.

Sinds ik parttime werk, leef ik veel bewuster. Intenser ook. Natuurlijk zijn er dan mensen op Instagram die zeggen: ‘Jij hebt makkelijk praten, want je verdient al genoeg.’ Maar dat is het hem nou juist. Want wat is genoeg? Vaak is het echt een keuze die je zelf kunt maken.

Eerst ging ik nog vol in de ontkenning. Werken was immers waar ik goed in was. Wat ik kon.

Het was december 2014 toen ik de griep kreeg en maar niet meer beter werd. Voor mij was dat een wake-upcall. Ik was toen al acht jaar lang non-stop aan het werk, bijna geen vakanties, zonder vrije dagen en tot ’s avonds laat. Alles deed ik zelf. Ik was slecht in delegeren. Zat ik om drie uur ’s nachts nog HTML-codes in te kloppen, omdat de programmeur dan sliep.

Maar toen werd ik dus ziek. Alsof mijn lichaam plotseling zei: nu is het genoeg. Vier lange weken heb ik in bed gelegen. Het lukte gewoon niet meer om op te staan. Eerst ging ik nog vol in de ontkenning. Werken was immers waar ik goed in was. Wat ik kon. Ik had er mijn hele sociale leven voor opgegeven. Vriendinnen zag ik bijna niet meer en mijn familie ook niet. Maar langzaam kwam toch het besef: wat ben ik in godsnaam aan het doen?

Ik besefte dat geld en succes in het leven niet het belangrijkste zijn.

Toen ik uiteindelijk beter was, bleek mijn bedrijf nog gewoon overeind te staan. Dat was echt een eyeopener. Wat deed ik in godsnaam de hele dag? Ik was jarenlang dag en nacht bezig geweest met dat bedrijf. Ik had mezelf onmisbaar gewaand, maar het draaide ook gewoon door zonder mij. Ik besloot de zaken rigoureus anders te gaan aanpakken; ik wilde niet meer continu werken.

Ik besefte dat geld en succes in het leven niet het belangrijkste zijn. Dat geluk boven alles gaat. Inmiddels had ik ook mijn toekomstige man Robert ontmoet. Ik nam een besluit dat anderen misschien niet direct zullen begrijpen: ik draaide mijn rug toe naar een miljoenendeal, stopte en trok de stekker uit I love fashion news.”

Wil je weten hoe het verhaal van Annic verder gaat? Je leest het in fabulous mama | nummer 8 | 2018

cover 6 2023

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.