Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Ankie over haar bijzondere dochter: ‘Pien is zestien, maar heeft het verstand van een baby’

Ankie over haar bijzondere dochter: ‘Pien is zestien, maar heeft het verstand van een baby’

Ankie Bennink (46) is huisarts en getrouwd met Jan (56, copywriter). Ze hebben vier kinderen: Ollie (18), Pien (16), Carlijn (12) en Guusje (4). Pien is ernstig verstandelijk gehandicapt. ‘Ze heeft het niveau van een baby van tien maanden. Je kunt haar geen moment alleen laten.’

“Als ze me ziet, straalt ze van blijdschap. Voor Pien is het leven eenvoudig: ze is blij, neutraal of niet blij. Als ze niet blij is, proberen we uit te vinden wat er aan de hand is. Dat kan ingewikkeld zijn, want ze heeft het niveau van een baby van tien maanden. Ze kan niet praten en vertellen wat er aan de hand is. Ze loopt ook zo de deur uit, klimt op tafel, valt van de trap, trekt een pan van het fornuis en stopt dingen in haar mond. Je kunt Pien geen moment alleen laten.

Sinds kort woont Pien niet meer thuis. Ze woont in een zorginstelling en wordt met een busje naar een andere locatie gebracht voor dagopvang. Twee keer in de week wordt ze na school – zoals ik het noem – door het busje thuis gebracht en draait ze mee in de avondspits met het gezin. We kunnen dan met haar kroelen en lekker gek doen. Om zeven uur breng ik haar met de auto naar ‘haar andere huis’, zoals onze jongste het noemt. Het is fijn om haar thuis te hebben, maar ook heel intensief. Het leven met een zwaar gehandicapt kind is pittig.

Tot een paar jaar geleden draaide ons huishouden hoofdzakelijk om Pien. Ze heeft continu aandacht nodig en je kunt niet even met haar naar buiten of boodschappen doen; alles is een enorme onderneming. We aten nooit als gezin aan tafel, niet in de avond en niet in de ochtend. Jan en ik aten ’s avonds laat en de kinderen aten vroeg, met z’n allen tegelijk. Apart eten, bijvoorbeeld als er eentje moest sporten, was lastig. Pien begrijpt niet dat ze van de borden van anderen af moet blijven. Ze klimt op tafel en graait naar alles wat ze ziet. Als de kinderen aten, was ik bezig met Pien.

Het volledige verhaal van Ankie lees je in de nieuwste Fabulous Mama 10-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Door Anne Bakker | fotografie Tabitha van Duin

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.