Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Klein jongetje speelt in het bed van zijn ouders omringd door sierkussens

Brieven aan Steven Pont: ‘Is mijn zoon al toe aan zindelijkheidstraining?’

Beste Steven Pont,

Mijn zoon is 2, even oud als het kind van mijn beste vriendin. Zij is al bezig met zindelijkheidstraining en is van mening dat haar dochter daar echt al aan toe is. Ik weet dat het wenselijk is om van de luiers af te zijn voordat mijn zoon naar school gaat, maar is het niet veel te vroeg om daar nu al mee te beginnen?

Ik heb gelezen dat een kind van zijn leeftijd stress kan ervaren omdat het nog regelmatig mis kan gaan en daardoor zelfs een bedplasser kan worden. Wat denk jij? Moet ik er al mee beginnen of juist wachten totdat hij ouder is?

Antwoord Steven Pont:

Vroeger waren de kinderen veel vroeger zindelijk dan nu. Dat kwam door de katoenen luiers die voor een kind gewoon vervelend aanvoelden als je er in geplast of gepoept had. Nu is dat veel minder zo, er wordt juist mee geadverteerd dat je kind er niets van voelt!

En tja, waarom zou je als kind de zaak dan niet gewoon lekker laten lopen? Hoe ‘beter’ de luier, hoe langer de zindelijkheid wordt uitgesteld…. Leeftijd heeft er dus niet zoveel mee te maken; een kind is er klaar voor of niet.

Dus dat ritme moet je volgen, het moet uit het kind zelf komen. Heb je toch haast, gebruik katoenen luiers. En dat het af en toe mis kan gaan is niet het punt, kinderen schrikken dan eerder van de reacties van de ouders of verzorgers dan van het ‘ongelukje’ (het woord alleen al…).

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.