Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Thuisonderwijs

THUISONDERWIJS

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama beantwoordt ze ook opvoedvragen. Heb je een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@fabulousmama.nl.

THUISONDERWIJS

Tijdens de pandemie zijn mijn kinderen zo veel thuis geweest. En behalve elkaar hebben ze nauwelijks andere kinderen gezien. Kan het eigenlijk kwaad als ze zo lang uit hun sociale kring zoals school en clubjes worden gehouden?

Thuisonderwijs; Antwoord van Irma van Deutekom

De betekenis en rol van vriendjes en vriendinnetjes is afhankelijk van de ontwikkelingsfase en het karakter van een kind. Kinderen in de voorschoolse fase en kleutergroepen spelen en ontwikkelen zich op basis van eigen behoeftes en belangstelling. Zij spelen in de eerste plaats vanuit zichzelf en naast elkaar. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de activiteiten in de omgeving, niet zozeer gericht op de persoon. Geleidelijk aan leiden interactie, afstemming en overleg tot samenspel.

Vervolgens ontstaan er door de positieve of negatieve ervaringen tijdens het samenspelen voorkeuren en meer vaste relaties. Het stimuleren en protocolleren van samenspel is een belangrijke periode voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden, sociaal inzicht en persoonlijke relaties. Op school, met hulp van leerkrachten, krijgen kinderen de kans om hier volop mee te oefenen. De klas biedt kansen om te leren welke gedragingen passend zijn in een groep en wat je beter kunt laten. Wordt deze ontwikkeling verstoord, zoals nu door het thuisonderwijs, dan kan er veel verloren gaan.

Contacten met klasgenoten

Dat geldt met name voor kinderen in de leeftijd van vijf tot acht jaar. Zij zijn voor hun sociale contacten over het algemeen nog afhankelijk van hun ouders. Ouders kunnen dit compenseren door actief en gericht bestaande contacten vanuit school te onderhouden en te faciliteren. Door met andere ouders uit te wisselen wanneer er buiten wordt gespeeld, samen een boterham wordt gegeten, een speurtocht wordt georganiseerd of de zelfgemaakte tekeningen worden bezorgd in de buurt. Natuurlijk rekening houdend met de voorgeschreven coronamaatregelen.

Beeldbellen kan ook een goede manier zijn. Liefst in de aanwezigheid van of samen met een ouder bijvoorbeeld tijdens het tekenen, het oefenen van een dansje of een liedje, het maken van een puzzel of tijdens het knutselen. Kortom, het verdient zeker aanbeveling om contacten die er met klasgenoten zijn te onderhouden. Je leert je kind bovendien dat met een beetje extra moeite samen zijn en samen spelen ook extra leuk is.

 

In de nieuwste Fabulous Mama 3-2021, lees je nog meer kinder kwesties. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.