Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Terug op de markt! Alles over daten na de scheiding

Daten na een scheiding kan in de beste tijden ontmoedigend zijn. Zeker als je een alleenstaande moeder bent, heb je misschien het gevoel dat de dingen een stuk ingewikkelder zijn dan de laatste keer dat je alleenstaand was. Geen paniek, daten als alleenstaande ouder kan heel leuk zijn! Je moet voor jezelf gewoon een aantal basisregels opstellen en je eraan proberen te houden!

Dit artikel is geschreven door Inner Circle Dating Expert, Charly Lester, die begon in de wereld van daten met haar blog, ’30 Dates’. Ze werd de Dating Editor voor de Guardian en Global Head of Dating for Time Out. Vervolgens was ze mede-oprichter van de brancheprijzen voor dating – The Dating Awards – en de eerste dating-app voor 50-plussers, ‘Lumen’.

Stap voor stap

Zorg er ten eerste voor dat je niet te snel gaat daten na een relatiebreuk. Als je net uit een langdurige relatie komt (met de vader van je kinderen) was het waarschijnlijk niet de minst hobbelige break-up. ’t Is een nieuwe realiteit waar je doorheen moet navigeren, terwijl je gewend raakt aan het single leven. Je kan je afvragen of het eerlijk is om een ​​nieuwe partner aan die mix toe te voegen.

Je moet wat tijd nemen om je te oriënteren en te verwerken waarom je huwelijk of langdurige relatie is beëindigd. Vooropgesteld dat jouw eigen mentale gezondheid en het begrip van de kinderen altijd voorop moeten staan. Zelfs als de dingen op zo’n manier zijn geëindigd dat je bepaald niet naar je vorige partner of relatie smacht. Het is totdat je de relatie goed hebt afgesloten eigenlijk niet eerlijk voor een nieuwe partner om te vroeg aan iets nieuws te beginnen.

Daten na een scheiding

Ik heb met veel gescheiden mensen gesproken die slechts een paar weken na het scheiden al probeerden te daten. Dat is veel bagage om uit te pakken en mee te nemen aan tafel bij een eerste date. Als vuistregel zou ik willen voorstellen om ten minste tot zes maanden na de scheiding te wachten voordat je nieuwe mensen ontmoet. Een groot deel van daten is weten wie je bent en wat je wilt van een relatie.

Het zal je waarschijnlijk wat tijd kosten om dat uit te werken. Vooral als je al een aantal jaren niet meer vrijgezel bent geweest. Je wil op een plek staan waar je emotioneel geen last meer hebt om de pijn uit een oude relatie te voelen… Maar daarvoor moet je jezelf ook genoeg tijd gunnen. Laat dat verdriet verschijnen, en neem daarvoor de tijd, want soms ben je te geschokt om in het begin iets te verwerken. Als je het verdriet van het verlies van de relatie hebt ervaren, en je voelt het verdriet vervagen… Dan ben je waarschijnlijk klaar om nieuwe paden te betreden!

Je profiel

Als je eenmaal besluit om weer te daten, is het belangrijk om op je datingprofiel duidelijk te maken dat je kinderen hebt. Het is een groot deel van je leven, en als het iemand zo afschrikt dat ze besluiten niet met je te praten, dan is dat niet de persoon voor jou. Foto’s van je kinderen op je datingprofiel delen valt dan weer af te raden. Je weet immers niet wie ze bekijkt. Je hoeft het alleen maar in je bio te vermelden of de optie ‘Ik heb kinderen’ in een app te selecteren. Dit om potentiële matches op de hoogte te stellen van je situatie. Door het op te nemen in je datingprofiel, vermijd je ook elke onhandigheid waarbij je het op een eventuele eerste date moet gaan vertellen.

Date night

Voor alleenstaande moeders is de grootste uitdaging van daten vaak de tijd vinden om daadwerkelijk op date te gaan. Als je de voogdij deelt met je ex-partner, probeer dan een routine te krijgen. Dit zodat je weet op welke avonden van de week je gemakkelijk dates zou kunnen plannen. Als dat niet het geval is, zoek dan een goede oppas en plan een avond per week vrij om wat tijd ‘voor jezelf’ te hebben.  Of die tijd voor mij nu een date is, of gewoon een avondje uit met vriendinnen. Veel stellen hebben regelmatig de zogeheten date night, dus het zou ook als newly single vrouw geen probleem mogen zijn om een avond in de week vrij te kunnen hebben om te daten.

Lester: “Veel alleenstaande moeders, vooral degenen die geen kinderen meer willen, hebben me verteld dat ze het gemakkelijker vonden om met mannen te daten die ook al kinderen hadden. Hun partners begrepen al de druk van het ouderschap en het gebrek aan flexibiliteit en spontaniteit die daarmee gepaard kunnen gaan. Ze zijn zich ook meer bewust van zaken als even wachten voordat je een nieuwe partner aan je kinderen voorstelt.

De kinderen

Als je je echter zorgen maakt over welke eigenschappen je moet zoeken in een partner als het om je kinderen gaat, is het belangrijkste om iemand te vinden die jouw rol als ouder begrijpt en respecteert. Maar ook interesse toont in het leven van je kinderen. Als je deze persoon op lange termijn in je leven wilt hebben, zullen je kinderen uiteindelijk een belangrijk onderdeel van hun leven worden. Idealiter wil je iemand vinden die jouw kids als een toegevoegde bonus ziet, niet als een opoffering. Of iets dat ze moeten tolereren om met jou te zijn.”

Wat betreft het introduceren van een nieuwe partner aan uw kinderen, kan dit nuttig zijn om de regel van zes maanden toe te passen. Elke relatie is anders, maar probeer je kinderen niet in verwarring te brengen door ze al vroeg aan nieuwe partners voor te stellen. Ongeacht hoe oud je kinderen zijn. Geef jezelf de tijd om als stel wat op te bouwen voordat je je nieuwe partner in het leven van je kinderen brengt.

Dat betekent niet dat je niet met je partner over je kinderen moet praten.  Ze zijn een essentieel onderdeel van je wereld. Het is aan te raden er vanaf de eerste dag eerlijk en openhartig over te zijn. De reactie van de ander daarop zou je moeten vertellen of hij/zij de moeite waard is om een ​​relatie mee op te bouwen. Voor zes maanden, en voor ver daarna!

Wij mogen 100 memberships weggeven, meld je hier aan en start met daten!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.