Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw alleen in bed

Accepteer de seksuele dip: ‘Soms heb je minder zin. Het zij zo’

Leggen we ons té makkelijk neer bij een ingekakt libido? Hoe komt het dat we in de kinderdrukte vaak wel tijd vinden om te bellen met vriendinnen, te winkelen, te sporten en te werken. Maar seks, dat lijkt te veel gevraagd…

Volgens sociaal seksuoloog Blanca van den Brand (42), moeder van drie kinderen, spelen een aantal factoren mee. Blanca: “Natuurlijk zijn kinderen en alle drukte die erbij komt kijken een legitieme reden om minder zin in seks te hebben. Dat we massaal geen zin meer hebben na de komst van kinderen, heiligt ook een evolutionair doel: de buit is binnen, zin is niet meer nodig.

En ook andere factoren spelen een rol. Drie belangrijke libidokillers: stress, schuldgevoel en angst. Stress door het hoog houden van alle ballen: werken, zorgen en regelen. Schuldgevoel door het ‘nee’ zeggen. En angst omdat je bang bent dat hij vreemdgaat, nu hij thuis niet meer aan zijn trekken komt.

Na verloop van tijd wordt het een kip-ei-verhaal: een vicieuze cirkel van stress, angst, schuldgevoel en geen zin hebben.

Toch zie ik al die redenen eerder als excuses dan als oorzaak. Je weet niet waarom je even geen zin meer hebt, dus je bedenkt plausibele redenen. We vinden het namelijk vreselijk schrikbarend, vragen ons af of er niet iets mis is met ons, zijn bang dat onze man de spanning buiten de deur zal zoeken, vinden dat we dan maar zin moeten maken enzovoort.

Maar de kunst zit hem juist in het accepteren van de seksuele dip. Net zoals je in een periode van rouw geen zin in seks kunt hebben, kan dat na een bevalling ook het geval zijn. Het zij zo.”

Fabulous mama altijd als eerste op je deurmat? Bekijk de voordelige abonnementen >>

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.