Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Meisje heeft zwemles

Hoe overleef ik…zwemles

Een uur lang met je wintertrui aan in een ruimte van 30ºC en er pas in de supermarkt achterkomen dat je die blauwe slofjes nog aanhebt. Inderdaad: zwemles! Zo wordt het leuk(er).

Eva Munnik schreef de bestseller De melkfabriek over borstvoeding en De schoolfabriek over de basisschool. Haar nieuwste boek is net uit: Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen. Eva woont samen met Harry (eindredacteur televisie) en hun dochter Reza (7).

Zwemles sucks, vinden mijn vriendinnen unaniem. Maar zal ik je eens iets geks vertellen? Ik vond het jammer dat het voorbij was! Toegegeven: ik heb maar één kind, dus het kostte mij minder tijd dan iemand die twee of drie kinderen door het zwem-ABC moet loodsen. Maar dan nog: ik vond het bijwonen van zwemles eigenlijk wel chill. Mijn geheim? Dat verklap ik hier.

1. Timing

Als iets te lang duurt, is het niet leuk meer. Dat geldt zeker ook voor zwemles. Het kan helpen om je zoon of dochter niet te jong te laten starten. Experts zeggen: wacht tot ze een jaar of 6 zijn, een 4-jarige is er nog niet aan toe en dan duurt het alleen maar langer.

2. Kies de juiste zwemschool

ls je kind er lol in heeft, is het voor jou ook leuker. De stijl en kwaliteit van zwemleraren verschilt enorm. Persoonlijk denk ik dat je kind beter af is in kleine groepjes (maximaal acht kinderen, liefst minder). Zwemles moet draaien om plezier en leraren horen niet te schreeuwen. Vraag andere ouders naar hun ervaringen.

3. Help je kind.

Ga regelmatig zwemmen en maak lol in het water. Ook thuis in bad of onder de douche kunnen jullie oefenen. Veel kinderen willen niet dat hun gezicht nat wordt, daar moeten ze doorheen. In bad of onder de douche water over je kinds hoofd gieten en hem zijn gezicht onder water laten houden, helpt.

4. Ga nóóit aan de waterkant zitten

Hoe erg ze ook zeuren – “Je blijft er toch wel bij hè, mama?” – begin er niet aan. Want voor je het weet, zit je elke les op dat kleffe bankje langs het zwembad. Je kleren worden nat van de spetters en je oren suizen van het lawaai.

5. Kleed je schaars

Zwembaden zijn heet, zelfs achter het glas of in de kantine is het soms tropisch warm. Hoe minder kleren, hoe beter.

Meer tips om de zwemles te overleven? Je leest ze in fabulous mama | nummer 9 | 2018. Fabulous mama altijd als eerste op de deurmat? Bekijk de voordelige abonnementen >>

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.