Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Meidenvenijn header

Meidenvenijn

Hoe zorg je ervoor dat je dochter bij zichzelf blijft en zich niet te veel laat beïnvloeden door populaire meiden in de klas?

Meidenvenijn: het antwoord van Irma van Deutekom

Dit is een vraag van alle tijden. Eentje die ikzelf herken, van mijn dochters toen ze nog op school zaten en van de ouders uit mijn praktijk. De vraag verwijst naar zelfvertrouwen en zelfbewustzijn; beschikken over een positief zelfbeeld. Hoe houd je dit vast? Hoe voorkom je dat je dit kwijtraakt? Eigenlijk zit in je vraag ook al het antwoord, namelijk zichzelf blijven.

Bij de groep horen

Erbij willen horen zou betekenen concessies doen aan zichzelf, tegen beter weten in meedoen om in de gunst te vallen, niet om wie ze is, maar omdat ze doet wat de groep van haar verwacht. Dat maakt kwetsbaar, onzeker en voelt onveilig. Dit zou de achterliggende boodschap kunnen zijn in het gesprek met jou en je dochter. Bespreek met je kind het functioneren van de groep. Wat zou het voor haar betekenen om bij de groep te horen? Welk gedrag is haar opgevallen en wat spreekt haar daarin aan en wat niet? Wat zou er voor haar veranderen als ze bij de groep zou horen? Laat haar daar eens over nadenken om er vervolgens conclusies aan te verbinden. Dat zou haar kunnen helpen om zich bewuster te worden van haar eigen keuzes voor wat betreft de contacten met klasgenoten en andere vriendschappen.

Eigenwaarde

De sfeer en de samenstelling van de populaire meiden kunnen minder passend blijken te zijn dan ze had gehoopt of verwacht. Trouwens, dat de sfeer in een klas positief en veilig is lijkt vanzelfsprekend, maar is minder vanzelfsprekend dan wel wordt aangenomen. Bespreek het spanningsveld in de klas eventueel met de leerkracht(en) en je dochter. Zij zullen het over het algemeen prettig vinden hiervan op de hoogte te zijn, waardoor zij haar kunnen steunen of helpen in moeilijke situaties of momenten. Ook kunnen zij in de klas aandacht besteden aan de onderlinge relaties.

Je dochter is mogelijk niet de enige die het lastig vindt om zichzelf te blijven en een positief gevoel te houden over haar eigenwaarde. Vooral meisjes kunnen hier veel last van ondervinden, het is verstandig thuis de vinger aan de pols te houden. Buitenschoolse activiteiten en contacten zijn in zo’n situatie extra belangrijk en kunnen een goed tegenwicht vormen.

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama beantwoordt ze ook opvoedvragen. Heb je een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@fabulousmama.nl.

 

In Fabulous Mama 2-2021 vindt je nog meer kinderkwesties. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.