Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
familiediner overleven

Hoe overleef je…familie?

De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, eten en familie. Maar wat als de opa’s en oma’s veel te veel sinterklaascadeaus kopen waardoor je peuter over de rooie is? Of als je tante verwacht dat je onstuimige dreumes in een chic restaurant aanschuift? Eva Munnik weet raad.

“Ik ben dol op december. Maar hoe heerlijk ik deze feestmaand ook vind, ik merk in mijn omgeving dat ie ook met de nodige stress gepaard gaat, vooral wat familie betreft. De bekendste decemberdilemma’s op een rij, plús mijn tips om ze te tackelen.”

1. De decemberdiva

Het familielid van wie alles moet zoals ZIJ het wil (vaak de schoonzus). Zij claimt in de zomer al eerste kerstdag in de familie-app. Ze wil een macrobiotisch en glutenvrij menu, omdat dat het dieet is dat ze die maand volgt. Of ze wil gourmetten terwijl jullie vegetariër zijn. Of ze nodigt de hele familie bij haar thuis uit voor het kerstdiner en vraagt per persoon vijfentwintig euro bijdrage, ook voor jouw kleuter die hoogstens één aardappel en een stukje kip eet (true story).

Hoe je deze feestdagenfeeks jouw stemming niet laat verpesten? Misschien lukt het om haar mild te bekijken: regelaars zoals jouw schoonzus (of wie de decemberdiva in je familie ook is) willen het eigenlijk gewoon heel graag goed doen. Dat ze daarbij compleet aan de behoeftes van de rest van de familie voorbijgaat, komt helemaal niet in haar op. Je kunt het haar dan ook bijna niet kwalijk nemen. Zeker niet als jij je gevoel voor je houdt, want de decemberdiva kan niet ruiken dat ze over je heen walst.

Dus pick your battles. Is het niet zo belangrijk? Laat het gaan en onthoud dat zij ook maar haar best doet. Erger je je kapot? Ga in gesprek en geef je grenzen aan.

2. Het chique restaurant

Heel leuk idee hoor, om Kerstmis eens in een ‘echt goed restaurant’ door te brengen, waar je amuses en zeven voorgerechtjes krijgt en bij elke gang bijpassende wijnen. Genieten… ALS JULLIE GEEN KINDEREN HADDEN.

Mijn vriendin Catharina heeft 4 kinderen onder de 5 (laat dat even op je inwerken) onder wie een tweeling van 2, en kreeg zo’n uitnodiging: “Mijn tante had bedacht dat ze dit jaar met z’n allen naar een duur restaurant wilde. Heel lief, op hun kosten. Maar ik zag het totaal niet zitten. Ik ergerde me kapot dat mijn tante het voorstelde, maar toen ik haar belde, bleek ze er totaal niet bij stil te hebben gestaan. “Het is al zo lang geleden dat ik kleine kinderen had”, verontschuldigde ze zich. En dat snapte ik ook wel weer. We vonden een compromis: een vroeg diner in een wokrestaurant met speelhoek.”

Laat Catharina je inspireren en maak het bespreekbaar als familie met feestdagenactiviteiten komt die niet haalbaar zijn voor jouw gezin.

3. Te druk

De kerstboom optuigen, kerstdiner op school, kerstborrels, familiediners en -brunches… December is druk! Als jullie gescheiden ouders hebben of zelf een samengesteld gezin zijn, wordt het schema nog ingewikkelder. Op je kinderen heeft die volle agenda impact: jouw zoon of dochter zal niet de eerste zijn die een maand lang compleet van de leg is.

Hoe maak je de decemberdrukte te doen voor jezelf én je kinderen? Beperk de activiteiten. Superleuk, al die sinterklaasevenementen, maar wees selectief. Las één niksdag in met kerst waarbij jullie als gezin op de bank hangen (daar is Sissi weer!). En voor de andere dagen geldt: je hoeft echt niet van 11 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds op kerstvisite, hoe leuk je schoonmoeder het ook vindt. Gun je gezin ook rust.

4. Ruzie

All I want for christmas schalt uit de autoradio, de ruitenwissers schuiven sneeuwvlokken van de voorruit en eenmaal bij je ouderlijk huis trekken jullie je matching kersttruien aan voor een avond vol liefde en gezelligheid. Dit idyllische plaatje dat je in Amerikaanse kerstfilms ziet, is lang niet altijd haalbaar.

Met kerst barst je uit elkaar van de oude frustraties over je broer die altijd meer aandacht krijgt of de andere kleinkinderen die voorgetrokken worden ten opzichte van jouw kind. En natuurlijk ligt het aan jouw pedagogische kwaliteiten dat jullie kinderen de spruitjes met geitenkaas niet eten die oma trots op tafel zet. “Wij aten vroeger wat de pot schaft”; commentaar op je opvoeding, altijd goed voor een familieruzie.

Tip: laat het perfecte plaatje gaan. Die übergezellige families in die kerstfilms zijn niet echt (duh, het is Amerikaans). Je familie is je familie en je doet het ermee. Het hoeft niet fantastisch te zijn.

Eva Munnik schreef de bestseller De melkfabriek over borstvoeding en De schoolfabriek over de basisschool. Haar nieuwste boek is net uit: Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen. Eva woont samen met Harry (eindredacteur televisie) en hun dochter Reza (7).

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.