Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Hoe overleef ik... borstvoeding

Hoe overleef ik…. borstvoeding

Wat een wonder der natuur is het toch, dat je lijf melk produceert waarmee je je baby in leven kunt houden. Maar hoe natuurlijk ook, vanzelf gaat het meestal niet. 7 tips van Eva om de borstvoeding op gang te helpen.

Hoe overleef ik… borstvoeding

Borstvoeden is hot! Het heeft na een flinke dip in de vorige eeuw een mooie revival doorgemaakt: drie kwart van de kersverse moeders kiest ervoor om haar kind de borst te geven. Wel haken behoorlijk wat vrouwen af: na een maand krijgt minder dan de helft van de baby’s nog moedermelk en na drie maanden nog slechts een derde (Bron: Peiling Melkvoeding (Engelse & Van Dommelen, 2020).

Waardoor dat komt? Ik denk omdat borstvoeding vaak met heel veel uitdagingen gepaard gaat. Dat ontdekte ik toen ik met mijn vriendin en televisiepresentator Sofie van den Enk het boek De melkfabriek schreef. Tientallen vrouwen vertelden ons hoe borstvoeding bij hen verliep en één ding werd duidelijk: het is pittig, zeker in het begin. Van borstontstekingen tot tepelkloven, van te veel tot te weinig melk en van spruw tot tepel weigerende baby’s. Daarom gebruik ik in het boek en in dit artikel consequent borstvoeden als werkwoord. In het Engels is het to nurse en Duitsers zeggen stillen. Hard werken als het is, verdient borstvoeden die status.

Geen jubelverhaal

Sofie en ik schreven De melkfabriek omdat we fan zijn van borstvoeding, want ondanks alles moet gezegd: wat is het mooi! Maar een jubelboek is het niet. We wilden juist het eerlijke verhaal vertellen mét een hoofdstuk over flesvoeding, waar je altijd naar mag doorbladeren als je het borstvoeden zat bent. Want jij als moeder bepaalt wanneer het klaar is, en daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Lukt het borstvoeden wel, dan is het hartstikke fijn en goed voor je baby. Lukt het niet, dan wordt je kind echt prima groot op kunstvoeding. Wil jij borstvoeding proberen en de kans op succes zo groot mogelijk maken? Bij deze mijn beste tips om borstvoeding te geven (of ermee te stoppen).

1. Schijt aan de moedermelkmaffia

Succes begint bij jouw keuzevrijheid. Jij besluit of je voor borstvoeding gaat en jij kiest hoe je het aanpakt. Laat je niet gek maken door schoonmoeders die de fles ophemelen of vriendinnen die bij de borst zweren. Voel je niet onder druk gezet door de verloskundige of de kraamverzorgende die een wenkbrauw optrekt bij jouw keuze. Schijt aan de moedermelkmaffia. Doe wat jouw gevoel je ingeeft. Of baseer je besluit op harde feiten. Wat jij wilt! Wil je wetenschappelijke inzichten leidend laten zijn? Dan vertelt moleculair bioloog en wetenschapscommunicator

Eva Teuling hoe ‘superieur’ borstvoeding nou echt is. “Als je puur kijkt naar de samenstelling van moedermelk en die van poedermelk, zie je heel grote verschillen. Moedermelk is aangetoond beter. In moedermelk zitten bepaalde suikers (of vezels) die niet in koemelk of poedermelk zitten. Die suikers hebben grote invloed op de darmen van baby’s. De goede bacteriën in de darmen van baby’s groeien heel goed op die stofjes, die suikers. Sinds eind jaren negentig worden er ook wat van die suikers toegevoegd aan poedermelk, maar ze zitten er toch minder in.

Als moedermelk een oerwoud aan soorten suikers bevat, bevat flesvoeding een woestijn. Toch is het gezondheidsverschil tussen volwassenen die als kind op moedermelk zijn grootgebracht en mensen die indertijd de fles hebben gekregen heel klein.”

Tekst Eva Munnik | fotografie Shutterstock.com

Meer Eva? Eva Munnik schreef de bestseller De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen. Ze woont samen met Harry en hun dochter Reza (9).

 

Meer tips van Eva lees je in de nieuwste Fabulous Mama 4-2021. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.