Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Slapende baby op een schapenvachtje

Brieven aan Steven Pont: ‘Hoe leer ik mijn dochter een slaapritme aan?’

Beste Steven Pont,

Mijn dochtertje is 12 weken oud. Ze ontwikkelt zich goed, is vrolijk maar kan nog niet in haar eigen bed in slaap vallen. Ik neem er het liefst de tijd voor, en wil haar leren om zelf in slaap te vallen. Haar laten huilen wil ik absoluut niet.

Daardoor ben ik soms een uur bezig om dit voor elkaar te krijgen, en dan is het al weer bijna tijd voor de volgende voeding. Slaaphulpboeken maken me alleen maar onzeker. Helemaal omdat de oppas het nu ik weer werk 3 dagen in de week van me ‘over moet nemen’.

Heb je tips? En is ze niet nog te jong voor een slaapritme?

Antwoord Steven Pont:

Geen twee kinderen reageren hetzelfde op voeding en geen twee kinderen hebben hetzelfde slaap-waak-ritme. Het is een beetje uitzoeken wat werkt, soms is dat al snel duidelijk en soms ook niet en duurt het dus even voordat een kind een zekere cadans heeft gevonden.

Maar nu komt er een nieuw mens in haar leven en dan moet de aanpak tussen jullie wel een beetje synchroon lopen natuurlijk. Ik zou beginnen met je dochter in te bakeren en je oppas te leren hoe jij dat precies doet, zodat zij dat kan kopiëren.

Als ik hoor dat ze vrij veel huilt is dat sowieso een goed idee. Weg dus die slaaphulpboeken en verdiep je eens in inbakeren en stem goed af met de oppas hoe jullie zoveel mogelijk eenzelfde ritme proberen te vinden met je dochter.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.