Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Geen team

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn man en ik zijn geen team’

Beste Steven,

Mijn man en ik hebben 2 kinderen (2 en 4 maanden), allebei een drukke baan maar vormen geen team in huis. Ik neem voor het grootste deel de zorg op me: ik breng de kinderen naar bed, kom er ‘s nachts uit om te troosten of voeden, doe het huishouden en de boodschappen.

We hebben hier vaak ruzie over en ik vind dat hij me meer zou moeten helpen. Heel eerlijk: ik trek het eigenlijk niet meer. Maar hoe kan ik hem dit laten inzien en duidelijk maken dat hij echt bij moet springen?

Antwoord Steven Pont:

Ik ben er van overtuigd dat je man haarfijn aanvoelt dat jij meer doet dan hij, alleen zit hij wellicht ook gewoon aan zijn taks. Als hij nu dus toegeeft dat jij inderdaad meer doet dan hij, is de enige oplossing dat hij aan de bak moet en dat is iets waar hij waarschijnlijk behoorlijk tegenop ziet!

Waarom? Omdat hij niet meer zoveel over heeft. En dáár moet het gesprek dus over gaan. Laat je wrevel rusten en verplaats je werkelijk in hem. Waarom reageert hij zo? Dat is de enige manier waarop je tot een werkelijke oplossing kan komen.

Je moet er dus even niet van uitgaan wat hij doet, maar kijken naar wat hij kan. En jij moet daar jouw verhaal op een rustige manier tegenaan leggen en dan samen kijken naar wat er moet gebeuren om elkaar niet kwijt te raken (Hulp? Boodschappen laten bezorgen? Om de beurt een week volledig verantwoordelijk en dan een week ‘vrij’?).

Wees niet bang samen creatief te zijn in jullie oplossingen. Maar geloof me, heel hard roeptoeteren dat hij méér moet doen, helaas, dat werkt niet. Maar goed, dat wist je al.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.