Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Jong kind steekt zijn tong uit

Brieven aan Steven Pont: ‘Heeft mijn zoon geen geweten?’

Beste Steven,

Mijn zoon van 8 doet af en toe heel nare dingen. Kleinere kinderen pesten, maar ook dieren pijn doen. Zoals de kat van de buren even heel hard knijpen.

Mijn zoon is verder vrij gesloten, maar voor zover ik weet zijn er geen omstandigheden die dit nare gedrag kunnen verklaren. Als ik hem erop aanspreek, lijkt het hem weinig te interesseren. Kan het zijn dat hij geen geweten heeft en hoe pak ik dit aan?

Antwoord Steven Pont:

Er zijn een aantal mogelijkheden. Misschien loopt hij inderdaad wat achter in zijn gewetensontwikkeling, want we zien dit gedrag meestal meer bij wat jongere kinderen die zich nog onvoldoende in (de pijn van) anderen kunnen verplaatsen.

Wat ook kan, is dat hij iets met zijn gedrag wil zeggen (bijvoorbeeld dat hij ongelukkig is, kinderen praten immers tot ons via hun gedrag). De derde mogelijkheid is dat hij wellicht een beginnende stoornis heeft die zijn gedrag kan verklaren.

Ik raad je aan om dit met de IB’er op school te bespreken, die is daarvoor. Die kan je helpen de reden van het gedrag beter te snappen en weet ook wat er dan moet gebeuren.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.