Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Koppel maakt ruzie met elkaar op de bank

Brieven aan Steven Pont: ‘Hoe bewaar ik de vrede in ons samengestelde gezin?’

Beste Steven,

Ik heb sinds drie jaar een nieuwe vriend en we wonen inmiddels samen. Ik heb drie kinderen van 8, 10 en 16 en hij heeft er twee van 6 en 8. Het probleem is dat de kinderen best veel ruzie met elkaar maken.

Ik probeer nog enigszins de lieve vrede te bewaren, maar volgens mijn vriend is het altijd de schuld van mijn zoontje. Mijn zoontje van 8 merkt dat inmiddels ook op. Veel van onze ruzies gaan hierover, maar hij blijft zijn eigen kinderen voortrekken. Heeft deze relatie nu wel kans van slagen?

Antwoord Steven Pont:

Nee, niet als dat zo blijft. Bijna de helft van de samengestelde gezinnen redt het uiteindelijk niet omdat het toch een hele toer is om de zaken een beetje bij elkaar te houden. Eén van de moeilijke dingen is om niet een pauw te zien in je eigen kind en een roofvogel in het kind van je nieuwe partner.

Ik kan er nog honderd dingen over zeggen, maar niet langer getalmd en zo snel mogelijk naar een systeemtherapeut om samen te ontrafelen wie welke positie in het nieuwe gezin inneemt en wie daarin een voor hem of haar onwerkbare rol heeft gekregen en wie niet. De kans dat je hier zonder hulp uitkomt, acht ik namelijk niet zo groot.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.