Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Slapende baby

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn peuter is jaloers op haar zusje’

Beste Steven,

Mijn jongste van 9 maanden is een lichte slaper, waardoor het in huis heel stil moet zijn wanneer zij slaapt. Vooral overdag is dat best een opgave met een peuter van 3.

Het zinnetje “Sssst, je zusje slaapt”, heb ik zo vaak gezegd dat mijn oudste laatst woedend riep: “Ik haat mijn zusje. Ik moet alleen maar stil zijn.” Dat vind ik natuurlijk heel erg, maar ik heb geen zin in een huilende en dreinende baby. Hoe pak ik dit aan?

Antwoord Steven Pont:

Je dochter heeft natuurlijk groot gelijk. Ze is 3 en haar bewegingsvrijheid wordt door haar zusje ingeperkt, dus vanzelfsprekend heeft zij daar genoeg van. Je zult dus creatief moeten zijn.

Drukke spelletjes als iedereen wakker is, leuke, stille spelletjes als er geslapen wordt. En als opa of oma toch al langskomt: lekker naar buiten. Natuurlijk moet je dochter leren rekening te houden met anderen, maar als je 3 bent, is langdurig stil zijn vaak gewoon te veel gevraagd.

Je moet oppassen dat het ook niet nog eens de relatie tussen je kinderen gaat verstoren. Spreek dus je creatieve brein aan, in plaats van je energie te stoppen in je dochter een paar uur per dag stommetje te laten spelen.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.