Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Twee jongetjes trekken gekke bekken naar de camera

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn schoonzusje laat de opvoeding versloffen’

Beste Steven,

Mijn schoonzusje laat de opvoeding van haar kinderen totaal versloffen. Ze heeft er vier, van 1, 4, 7 en 10 jaar, en als ze op bezoek komt, terroriseren ze het hele huis. Zij zit alleen maar op haar telefoon en zegt er niets van.

Mijn kinderen van 6 en 9 verstoppen hun speelgoed al wanneer ze horen dat ze op bezoek komen, zo erg is het. Natuurlijk zeg ik er wel wat van als ze de boel slopen, maar ik vind dat zíj dat moet doen.

Kritiek op het moederschap ligt enorm gevoelig, dat weet ik, dus tot nu toe heb ik tegenover haar mijn mond gehouden, maar ik erger me wel. Wat vind jij? Kan ik hier iets van zeggen en hoe pak ik dit aan?

Antwoord Steven Pont:

De keus is aan jou. Of je zegt niets en accepteert het, of je zegt er wat van in de hoop dat het verandert. De schijnbaar makkelijkste weg: je zegt niets en het verandert toch, is een sprookje.

Jij hebt er overigens recht op dat er in jouw huis ook volgens jouw regels wordt geleefd; je hoeft geen slachtoffer van je schoonzus te zijn (zoals nu een beetje lijkt).

Het grotere probleem dat er een beetje onder zit, is dat wapperige ouders uit angst voor de omgeving gewoon door kunnen gaan met wapperig zijn. Uit liefde voor jezelf, je kinderen, maar ook háár kinderen: grijp in. Liefdevol, maar grijp in.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.