Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
meisje op schommel

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn dochter (7) heeft last van driftbuien’

Beste Steven,

Mijn dochter van 7 heeft nog steeds last van driftbuien. Laatst in de speeltuin begon ze stennis te schoppen toen ik zei dat ze naar huis moest. Schreeuwen, huilen, stampvoeten: behoorlijk gênant.

Thuis pak ik haar eigenlijk best hard aan, dan moet ze naar haar kamer. Maar hoe doe ik dat in het openbaar?

Antwoord Steven Pont

Het werkt meestal goed om dingen van tevoren als een mogelijk scenario te beschrijven. Dus: “We gaan naar de speeltuin, maar ik wil even met je afspreken hoe we daar weer weggaan.” Dus neem je kind mee in datgene wat komen gaat, dat leert haar om niet overvallen te worden door haar emotie.

Een tweede punt is dat je haar thuis best hard aanpakt. Nu ben ik voorstander van een ferme opvoeding, maar we moeten te allen tijde contact houden met onze kinderen op de moeilijke momenten. Anders wordt er niets geleerd en zijn we eigenlijk aan het africhten.

Dus bespreek de dingen die gebeuren met haar. Een kind naar haar kamer sturen, is niet het eind van de oplossing, maar hoogstens een begin van een gesprek waarom je dat kennelijk nodig vond.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.