Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Meisje en twee jongetjes op de schommel

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn dochtertje is bazig’

Beste Steven,

Mijn dochter van 5 wil de hele tijd speelafspraakjes maken, maar uiteindelijk eindigt het altijd in ruzie. Zij wil bepalen wat ze gaan doen en wil eigenlijk haar speelgoed niet delen. Heel bazig. Als ik er iets van zeg, wordt ze nog bozer en uiteindelijk zit ik met twee bokkende kinderen. Hoe kan ik haar, maar ook mezelf helpen?

Antwoord Steven Pont:

We hebben de neiging dit soort dingen te bespreken als ze aan het spelen zijn, maar dat is meestal het slechtst mogelijke moment. Het is handig om dit aan de orde te brengen als het juist níét speelt en dan verschillende scenario’s met haar langs te gaan.

Dus niet in het echt, maar in haar hoofd. “Wat gebeurt er als…?” “Wat doen we wanneer…?” Deftig gezegd: ze moet haar emotionele systeem op de een of andere manier laten aansluiten bij haar sociale systeem (zoals we zelf ook de hele dag door doen).

Dat is een leerproces, het ene kind krijgt het wat eerder onder de knie dan het andere. Mijn tip zou dus zijn: heb het er met haar over voordat er is gespeeld én nadat er is gespeeld en probeer daar samen van te leren.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.