Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

8 tips

8 tips om 2022 goed met je samengestelde gezin te starten

Serena van Mil (37) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (13) en Charlie-Fay (4), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

Als 2021 voor jou net zo’n uitdaging was als voor mij dan ben je waarschijnlijk blij dat het nieuwe jaar is gestart. Een nieuw jaar voelt voor mij echt als een nieuwe start. Het klinkt misschien gek, want wat is nu het verschil van een dag? En kun je dan niet elke dag als een nieuwe start zien? Ja, natuurlijk kan dat. Maar een nieuw jaar heeft voor mij iets magisch en iets puurs. Ik zie het als een kans om opnieuw in de spiegel te kijken en mijzelf af te vragen, ’ben ik blij met wat ik zie’? Zo doe ik dat ook voor mijn samengestelde gezin. Ben ik blij met wat ik zie heel eerlijk, best wel!

Vorig jaar was niet ons beste jaar. Ons samengestelde gezin heeft geleden onder veel spanningen en confrontaties. We hebben hier allemaal op onze eigen manier last van ervaren. Hoe je ook je best doet om de kinderen hier niet onder te laten lijden, we kunnen niet ontkennen dat ze hier wat van mee hebben gekregen. De één meer dan de ander. Maar als ik terugkijk naar hoe hard we hebben gewerkt en geknokt, om steeds het ‘juiste’ te doen voor ons allen. Dan kan ik daar toch wel enorm trots op zijn.

En omdat ik denk dat we juist van elkaar kunnen leren wil ik graag met jullie mijn 8 tips delen om 2022 goed met je samengestelde gezin te starten.

8 tips

8 tips om 2022 goed met je samengestelde gezin te starten

1.Family meeting

Een nieuw jaar starten door verbinding met elkaar te maken. Dat is een goed begin. Creëer een moment waarop je incheckt bij de kinderen, met elkaar als gezin. Hoe hebben zij het afgelopen jaar ervaren? Wat was er fijn of juist minder fijn? Hoe zouden jullie het thuis willen zien, zijn er ideeën, suggesties en/of alternatieven om tot een betere sfeer te komen samen?

Of misschien voelt de energie niet fijn in huis en zitten de kinderen helemaal niet te wachten om met jullie om tafel te gaan. Bedenk dan, dat zelfs in weerstand verbinding kan zitten. Kijk waar de opening zit om in contact met elkaar te gaan en spreek ook moeilijke dingen naar elkaar uit. Niemand zit uiteindelijk te wachten op een negatieve sfeer in huis, dus blijf vooral nieuwsgierig naar wat erachter zit.

2.Moodboard voor je samengestelde gezin

Dit is één van mijn favorieten. Ik hou er heel erg van om een moodboard te maken. Een plek waar alle wensen, doelen en intenties samenkomen. Maak er één voor jezelf of jullie samengestelde gezin. Wat willen jullie en de kinderen graag voor het nieuwe jaar? Is er een familie-uitje wat jullie al lange tijd willen plannen maar komt het er steeds niet van? Of bedenk met elkaar welke sfeer jullie in huis willen bereiken, wat is hiervoor nodig?

Zet het op het moodboard en hang het op een, voor iedereen, zichtbare plek in huis. Zo worden jullie er allemaal dagelijks aan herinnert en is de kans groter dat jullie gemotiveerd zijn en blijven om het dit keer te organiseren. Als reminder kunnen jullie terugkeren naar het moodboard en herinnerd worden aan jullie intenties. Het geeft een positieve boost aan jullie jaar samen als samengestelde gezin.

3.Nieuwjaarsborrel met de co-(bonus)ouders

Een belangrijke tip die wij onlangs zelf ook hebben toegepast. Hoe ingewikkeld het soms ook is in het onderlinge contact, wij hebben dit jaar besloten om het jaar positief met elkaar te starten. Is alles vergeven en vergeten? Dat zou natuurlijk mooi zijn, we weten dat het zo niet helemaal werkt. Communicatie blijft een belangrijk onderdeel, daar staat of valt alles mee.

Bij onze samenstelling met de ex en de nieuwe partner ligt de intentie er in ieder geval om samen in gesprek te gaan over de ‘ingewikkelde momenten’. De nieuwjaarsborrel kan echter een witte vlag betekenen. Je blijft tenslotte ouders en bonusouders van de kinderen en je zal met elkaar te maken blijven krijgen. Ook hier geldt dat niemand zit te wachten op al die negatieve energie die een strijd met zich mee kan brengen. Dus kijk naar hoe je elkaar een handreiking kunt bieden en wie weet heb je het stiekem best gezellig met elkaar.  Bij ons was het een succes en een goed begin van 2022.

4.Frisse wind door je huis

Negatieve energie eruit, positieve energie erin. De frisse wind door je huis is enorm lekker aan het begin van het nieuwe jaar. De kerstboom is je huis uit en de grijze dagen maken het er niet per se gezelliger op. Dus gooi die ramen open, steek de witte salie aan en loop met je bakje vol rook door je huis. Reinig je huis van negatieve energie en onthaal juist datgeen wat jij het liefst wél wilt voor jullie samengestelde gezin. Misschien vind je deze affirmatie ook wel fijn; ‘De energie in mijn huis is liefdevol, warm en vredig’.

8 tips

5.Fotoshoot

Hoe zit dat bij jullie? Hebben jullie foto’s van jullie samengesteld gezin waar jullie allemaal opstaan? Nee? Dan is het zeker tijd om dat te doen. Thuis is een gevoel en hoe goed om dat te bezegelen met een mooie foto van jullie als divers, sterk en misschien soms wel vulkanische samengesteld gezin.

6.Relatietherapie

Hoe vaak we het misschien ook denken. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Hebben jij en je partner er een pittige tijd op zitten waarin de communicatie ver te zoeken is? Vraag hulp. Zeker in 2022 is het heel normaal om, het liefst, preventief hulp te zoeken zodat je samen sterk kunt blijven. Samen zorg je ervoor dat je voorkomt dat er ingesleten patronen ontstaan die jullie helemaal niet helpen. Geloof mij, je zult jezelf dankbaar zijn dat jullie dit aangaan en de (bonus)kinderen zullen je al helemaal dankbaar zijn dat jullie het werk blijven doen om de relatie ‘gezond’ te houden.

7.1 op 1 momenten

Nog een sleutel voor een fijn samengesteld gezin zijn 1 op 1 momenten. Creëer en plan deze momenten, in verschillende samenstellingen met je (bonus)kinderen en ook met je lief. Hoe fijn dat je als bonusmoeder jouw partner en zijn kinderen de ruimte geeft om 1 op 1 iets te kunnen ondernemen. Of dat jij samen met je bonuskinderen echt een moment samen hebt om elkaar nog beter te leren kennen.

Om goed te kunnen connecten met je partner is het ook enorm aan te raden om samen een weekend weg te gaan. Lukt dit niet, probeer dan momenten voor jullie samen te creëren. Zoals bijv. samen een rondje om het huis wandelen. Blijf tijd investeren in jullie relatie zodat jullie dat team kunnen blijven. En heel eerlijk, de momenten waarop kinderen even alleen met hun beide biologische ouders kunnen zijn is ook een ontzettende meerwaarde voor jullie samengestelde gezin.

8.Zorg goed voor jezelf

Wil je je echt goed voelen in je samengestelde gezin dan is hier nog een heerlijk cliché.  Zorg goed voor jezelf! En nee, ik bedoel daar niet alleen mee dat je lekker in bad moet gaan liggen en jezelf insmeert met een olie. Nee, zorg écht voor jezelf.

Frustraties, zorgen en irritaties gaan in ons lijf, gedachten en houding zitten. Neem daarom ook de tijd om rust momenten voor jezelf te creëren waar je na kunt denken, of misschien zelfs in gesprek kunt gaan over datgeen wat jij meemaakt. Plan bijvoorbeeld een paar dagen alleen weg. Of ga eens in de zoveel tijd naar een psycholoog of een coach om bij jezelf na te gaan wat je triggers zijn. Zeker in een samengesteld gezin worden we telkens geconfronteerd met onze eigen spiegel. Des te belangrijker om voor jezelf te leren wat die spiegel te vertellen heeft. Hoe beter jij ook op deze manier voor jezelf zorgt, hoe fijner jij het hebt in jullie samengestelde gezin.

Heel veel succes en veel plezier met de tips.

Veel liefs,
Serena

P.s: Het lijkt mij hartstikke leuk om te horen welke tips jou en jouw samengestelde gezin heeft geïnspireerd en hoe het jullie heeft geholpen. Via onderstaande link kun je mij een berichtje sturen.

Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’. Hiermee help je jezelf alvast op weg om een Fabulous & Kickass Bonusmama te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama
Fotocredit: Steef Fleur

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.