Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw denkt op bed na over zorgverzekering als je zwanger bent

Zorgverzekering als je zwanger bent, wat moet je weten?

Of het nu je eerste of je zesde kindje is, een zwangerschap is altijd een spannende tijd. De hormonen gieren door je lijf en je moet veel regelen. Met deze tips helpen we je om de beste zorgverzekering als je zwanger bent te vinden. Zo kom je in niet voor onverwachte kosten te staan.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan wisselen van zorgverzekering. Naarmate je kinderen ouder worden, krijg je te maken met andere zorgkosten. Het is daarom slim om juist nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Met het UnitedConsumers ZorgCollectief krijg je 10% collectiviteitskorting en kan je een goede aanvullende verzekering voor jou en je kinderen afsluiten.

Zorgverzekering en zwanger: dit zit er in de basisverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Meestal is zo’n zorgverzekering als je zwanger bent extra belangrijk. De kosten die door het basispakket gedekt zijn, liggen vast in de wet. Met alleen een basisverzekering worden sommige kosten van een zwangerschap vergoed, namelijk:

De bevalling

De kosten van een thuisbevalling vallen onder je basispakket. Ook als je om medische redenen in het ziekenhuis bevalt, vergoedt je verzekeraar de kosten. Wil je zonder medische noodzaak graag in het ziekenhuis bevallen? Dan geldt er een eigen bijdrage van €347,18 (2018).

De verloskundige

De verloskundige is een zorgspecialist die jou tijdens je zwangerschap en de bevalling begeleidt. De kosten hiervoor vergoedt je verzekeraar. Dit geldt ook als je tijdens de bevalling begeleid moet worden door een gynaecoloog.

Kraamzorg

Na de geboorte heb je recht op kraamzorg. Je verzekeraar betaalt de kosten daarvoor. Wel geldt er een eigen bijdrage van € 4,40 per uur dat je kraamzorg krijgt. Standaard krijg je 49 uur kraamzorg. Als de kraamverzorgende ook helpt bij de bevalling, tellen die uren niet mee.

Voorgeschreven echo’s

Als de verloskundige of een arts voorschrijft dat je een echo nodig hebt, valt dat onder je basisverzekering. Meestal gaat het dan om de 12-wekenecho en de 20-wekenecho. Als er complicaties (lijken te) zijn, kan je soms meer echo’s nodig hebben.

De huisarts

Bezoekjes aan je huisarts vallen onder het basispakket, ook als je niet zwanger bent. Bovendien hoef je voor deze zorg geen eigen risico te betalen. Voor zwangerschapskwaaltjes of andere vragen kan je dus gerust bij je huisarts langsgaan.

Een aanvullende zorgverzekering als je zwanger bent

Naast de basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Hiermee kan je eventuele kosten opvangen die je tijdens je zwangerschap kan verwachten. Zo kan je de eigen bijdrage die bij sommige behandelingen hoort verzekeren. Let bij het afsluiten van een verzekering op de polisvoorwaarden voor 2019 met betrekking tot:

Eigen bijdragen

Zoals gezegd betaal je soms een eigen bijdrage voor behandelingen uit het basispakket. Hier kan je je aanvullend voor verzekeren. Je verzekeraar neemt dan (deels) de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling of kraamzorg op zich. Dit gaat al snel om honderden euro’s.

Kraampakket

Uiterlijk zes weken voor je uitgerekende datum moet je het kraampakket in huis hebben. Dit geldt ook als je in het ziekenhuis wil bevallen. Het pakket valt niet onder de basisverzekering, maar je kan vaak wel een aanvullende verzekering afsluiten. Je verzekeraar stuurt het dan gratis naar je op. Los kost een kraampakket ongeveer € 30.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut valt niet onder de basisverzekering. Toch hebben veel zwangere vrouwen baat bij fysiotherapie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bekkeninstabiliteit of andere zwangerschapsklachten. Het kan daarom verstandig zijn je hier aanvullend voor te verzekeren.

Zwangerschapscursus

Er bestaan talloze cursussen die je als zwangere vrouw kan volgen. De bekendste zijn zwangerschapsgymnastiek en zwangerschapsyoga, maar ook een bevalcursus als Hypnobirthing valt hieronder. De kosten kan je dekken met een aanvullende zorgverzekering.

Hulp bij borstvoeding

Als je na de geboorte hulp wil van een lactatiedeskundige, zijn hier natuurlijk kosten aan verbonden. Deze kan je verzekeren met een aanvullende zorgpolis. Soms krijg je dan ook een vergoeding voor de huur of aanschaf van een borstkolf.

Alternatieve geneeswijzen

Sommige zwangere vrouwen vinden het fijn om ook gebruik van alternatieve geneeswijzen te kunnen maken. Een chiropractor of acupuncturist wordt niet vergoed door je basisverzekering, maar wel door veel aanvullende pakketten.

Het eigen risico als je zwanger bent

Het eigen risico blijft in 2019 op € 385 staan. Je kan dit bedrag eventueel vrijwillig verhogen tot € 885. Vaak krijg je dan korting op je polis. Vanwege de verhoging in zorgkosten tijdens je zwangerschap, is dit echter niet altijd verstandig. Voor de volgende vormen van zorg betaal je (een deel van je) eigen risico:

  • Bloedonderzoek
  • Prenatale onderzoeken, zoals de NIPT of een vlokkentest
  • Gynaecologische hulp buiten de bevalling
  • Vervoer met de ambulance
  • Medicijnen
  • Medische nazorg

Verschillende soorten zorgverzekering

Houd er rekening mee dat je bij sommige vormen van zorgverzekeringen niet helemaal vrij bent in je keuze van zorgverlener. Heb je een naturapolis of een budgetpolis? Dan krijg je alleen de kosten vergoed als je zorgaanbieder een contract heeft met je verzekeraar. Een restitutiepolis geeft je wel de vrije keuze. Deze vorm van zorgverzekering is wel vaak iets duurder.

Tips bij het afsluiten van een zorgverzekering als je zwanger bent:

  • Sluit een andere verzekeringspolis af dan je partner. Je partner heeft weinig aan een pakket voor hulp bij borstvoeding of een kraampakket. Gelukkig kan je een andere zorgverzekering voor je partner afsluiten dan voor jezelf.
  • Ben je veel misselijk tijdens je zwangerschap, dan kan een extra tandartsverzekering waarschijnlijk geen kwaad. Door het overgeven kunnen je tanden namelijk ook schade ondervinden.
  • Schrijf je baby uiterlijk 4 maanden na de geboorte in bij je zorgverzekering of die van je partner. Doe je dit niet (op tijd), dan moet je alle zorgkosten zelf betalen én riskeer je een boete.
  • Maak van tevoren een lijstje met zorgkosten die je hoe dan ook verwacht te maken. Zo heb je een beter idee of het loont om je aanvullend te verzekeren tegen een hogere premie, of dat je beter zelf de extra kosten kan betalen. Zorg wel voor een buffer, voor onvoorziene kosten.

Er is niet één zorgverzekering het best als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.