Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Blij gezin ligt samen op bed en praat over de juiste zorgverzekering voor je gezin

Zorgverzekering voor je gezin afsluiten: onze tips

De kans is groot dat je de komende tijd op zoek gaat naar de juiste zorgverzekering voor je gezin. Dat is elk jaar weer een behoorlijke klus. Er is veel om rekening mee te houden en er zijn veel verschillende soorten verzekeringen. Om je een beetje op weg te helpen hebben we wat tips voor je.

Verzeker je individueel en niet als gezin

Ieder gezinslid heeft een andere zorgbehoefte. Hoewel een gezinspakket aantrekkelijk en makkelijk klinkt, is dit lang niet altijd de beste en goedkoopste optie. Zo hebben vrouwen vaak andere zorgwensen dan mannen, zoals anticonceptie. Bovendien kan jullie gezondheid sterk verschillen. Daardoor heeft één van jullie misschien meer aanvullende zorg nodig dan de ander.

Verzeker kinderen bij ouder met uitgebreidste pakket

In veel gevallen is het verstandig de kinderen bij te schrijven op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Kijk hierbij ook naar relevante vergoedingen. Heeft je kind bijvoorbeeld een bril of orthodontie nodig? Let er ook op dat als jij een polis hebt met een beperkte zorgkeuze, dit ook voor meeverzekerde kinderen geldt.

Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen premie en is er ook geen eigen risico van toepassing. Voor kinderen die ouder dan 18 zijn, maar nog wel zijn meeverzekerd moet wel premie worden betaald. Een ‘onnodige’ aanvullende verzekering die eerst gratis voor je kind was, kan dan opeens een duur geintje zijn.

Basisverzekering voor kinderen is uitgebreider

De basisverzekering is voor iedere inwoner van Nederland verplicht. Voor zorg die niet in de basisverzekering valt, kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Bedenk hierbij dat de basisverzekering uitgebreider is voor kinderen. Tandartskosten worden bijvoorbeeld vergoed. Heb je voor jezelf of je partner dus geen aanvullende tandartsverzekering nodig? Dan hoef je die voor je gezin ook niet af te sluiten.

Verschillende soorten verzekeringen

De minimale dekking in de basisverzekering is vastgesteld door de overheid. Je hebt dus bij elke verzekeraar recht op dezelfde vergoedingen voor zorg. Er bestaan verschillende vormen van de basisverzekering. Wil je een zorgverzekering voor je gezin afsluiten? Bedenk dan welke vorm het beste bij jullie persoonlijke en financiële situatie past.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis staat het je vrij om een zorgverlener te kiezen. Je schiet de zorgkosten zelf voor en geeft ze door aan je verzekeraar. Deze betaalt het bedrag dan weer terug. Meestal is dit de duurste vorm van de basisverzekering.

Naturapolis of budgetpolis

Bij een naturapolis stuurt de zorgverlener de rekening direct aan de verzekeraar. Je hebt een beperktere keuze, omdat je alleen terecht kan bij zorgaanbieders die een contract hebben met je verzekering. Een budgetpolis is een goedkopere naturapolis. Vaak zijn er dan minder zorgverleners gecontracteerd of zijn de vergoedingen lager.

Combinatiepolis

Het woord zegt het eigenlijk al: deze vorm combineert de andere twee vormen. Je zorgverlener kan soms rechtstreeks factureren bij de verzekeraar. In andere gevallen moet je het geld eerst zelf voorschieten.

Wanneer overstappen zorgverzekeraar?

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan wisselen van zorgverzekering. Naarmate je kinderen ouder worden, krijg je te maken met andere zorgkosten. Het is daarom slim om juist nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Met het UnitedConsumers ZorgCollectief krijg je 10% collectiviteitskorting en kan je een goede aanvullende verzekering voor jou en je kinderen afsluiten.

December is de maand waarin veel mensen overstappen van zorgverzekering. Halverwege november maken verzekeraars de polisvoorwaarden voor het volgende jaar bekend. Als je op zoek bent naar de perfecte zorgverzekering voor je gezin, kan het beter zijn om over te stappen. Hierbij kan je letten op de prijs, maar ook op aanvullende pakketten die beter bij jullie situatie passen.

Als je bijvoorbeeld zwanger bent, kan je ineens andere zorgbehoeftes hebben. De beste zorgverzekering voor je gezin biedt natuurlijk ook de beste zorg voor een toekomstig gezinslid. Je kan dan op zoek naar een aanvullende verzekering met veel dekking voor zorgkosten rond de zwangerschap.

Er is niet één zorgverzekering het best voor gezinnen. Ieder gezin (en gezinslid) heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.