Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Binnenkijken bij Meike en Sjonnie

Binnenkijken bij Meike en Sjonnie

Elk jaar tellen ze vanaf januari af: nog een paar maanden en dan begint het nieuwe strandseizoen! Weer of geen weer, van april tot september brengen Meike en Sjonnie met hun drie jongens de weekenden door in hun fijne strandhuisje op het strand van IJmuiden.

Droom

“Aan het begin van het seizoen zijn onze jongens net jonge honden die worden uitgelaten. Ze weten dan niet hoe snel ze de auto moeten uit rennen, de duinen over naar hun vriendjes. Het is elk jaar weer het begin van een heerlijke tijd aan het strand.” Acht jaar geleden kochten Meike en Sjonnie het strandhuisje waar ze nu hun weekenden doorbrengen met hun drie zoons Doeke, Mink en Krijn. “We fantaseerden al langer over een eigen huisje, maar in de zomer van 2012 zijn we echt op zoek gegaan. Ik was toen zwanger van onze derde zoon en we vonden het tijd om onze droom uit te laten komen. Een van mijn beste vriendinnen was kort daarvoor overleden en daardoor realiseerden we ons des te meer dat je nú moet leven en je dromen moet realiseren als dat kan. Toen we gingen kijken stonden er vijf huisjes te koop. We hebben het goedkoopste huisje gekocht omdat we toch alles opnieuw wilden indelen.”

Binnenkijken bij Meike en Sjonnie
Meike met haar drie jongens, Doeke (links), Mink (midden) en Krijn (rechts)

Laidback en zomers

Zo gezegd, zo gedaan. Meike en Sjonnie kwamen met allerlei leuke, slimme en ruimtebesparende ideeën voor een nieuwe indeling en een bevriende timmervrouw hielp met de uitvoering. Zo werd er een bedstee gemaakt voor Meike en Sjonnie en een apart slaapkamertje voor de jongens met drie bedden boven elkaar. Ook kwam er een fijn keukentje om lekker in te kunnen koken, een gezellige eettafel én een loungebank annex logeerbed om eindeloos een boek op te kunnen lezen. Voor Meike was het een superleuke puzzel om het huisje zo efficiënt mogelijk in te delen en in te richten. “Het moest vooral superknus worden met een fijne strandsfeer, dus laidback, zomers, licht en vooral niet té netjes! Er moet hier geleefd kunnen worden. Er ligt namelijk altijd overal zand en dat is helemaal oké; daarom hebben we ook deze oude houten vloer erin gelegd, waardoor het zand nauwelijks opvalt. Het zijn oude houten planken waar de bakstenen uit een steenfabriek vroeger op te drogen lagen. Gevonden op Marktplaats voor bijna niks. De deurtjes van de keukenkastjes hebben we ook van deze planken laten maken.”

Ultra chill

De weekenden op het strand zijn gevuld met ontspanning en gezelligheid. Het is een heel sociaal gebeuren. Op het strand zijn veel gezinnen met kinderen en contact maken gaat vanzelf. “Twee van onze buren uit Amsterdam hebben hier inmiddels ook een huisje gekocht, dat is hartstikke gezellig, maar ook het contact met oudere mensen is heel goed en leuk. De dagen hier zijn een mix van ultra chill en ook beetje sportief. Dat moet ook wel, want er wordt veel geborreld en lekker gegeten! Meestal starten we de dag met een paar kilometer  hardlopen, daarna gaan we uitgebreid ontbijten, de krant lezen en koffie drinken. Overdag zien we de kinderen bijna niet, die zijn overal en nergens aan het spelen, jutten of voetballen op het strand. ’s Middags maken we vaak een wandeling of lezen we een boek en dan begint de borrel meestal al vroeg. Vaak komen er nog vrienden langs, zeker met mooi weer. Iedereen vindt het hier heerlijk en het is natuurlijk top dat je niks mee hoeft te nemen omdat alles hier al is.”

Binnenkijken bij Meike en Sjonnie
De oude stoeltjes en het houten bankje kocht Meike jaren geleden op een brocantemarkt.

Echte stadsmensen

De afwisseling van het strandleven en het dagelijkse leven in de stad bevalt Meike heel goed. In Amsterdam woont het gezin in een fijn en zonnig benedenhuis in het centrum van de stad. “We wonen nét buiten de Jordaan, dus niet in het drukke toeristische deel van het centrum. Het is een leuk buurtje met een mix van alleenstaanden, jonge gezinnen en empty nesters. Veel mensen wonen hier al hun hele leven. De kinderen gaan naar een buurtschooltje, waardoor alle vriendjes vlakbij wonen, dat is ideaal. Wij zijn echte stadmensen en houden van alles wat Amsterdam te bieden heeft: de horeca, het nachtleven, het aanbod aan kunst & cultuur, de parken, de pleinen en de winkels. De afwisseling die wij, dankzij het strandhuisje, hebben tussen de levendigheid van Amsterdam en de rust van IJmuiden, is geweldig.”

Fotografie Henny van Belkom | Tekst Javotte Gustafsson

De volledige binnenkijker vind je in Fabulous Mama 5/6-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.