Winterdepressie klinkt heel… tja, deprimerend, maar gelukkig valt het meestal mee. De term beschrijft het neerslachtige gevoel dat vooral bij vrouwen vaak voorkomt tijdens de herfst en de winter. Een winterdepressie staat ook wel bekend als ‘winterdipje’ of ‘winterblues’. Slechts in uitzonderlijke gevallen zijn de klachten zo erg dat er van een depressie gesproken kan worden.
Dat betekent echter niet dat je de klachten niet serieus moet nemen, zelfs als je nog niet in een ‘echte’ depressie zit, kan je veel last hebben van een winterdepressie. Met deze tips help je jezelf met meer energie en vreugde de winter door.
Merk je dat je niet meer uit je winterdepressie komt? Ga dan naar je huisarts of neem contact op met de stichting Korrelatie. Ook kan je terecht bij 1-1-3, een hulplijn voor suïcidepreventie (telefoonnummer 0900-0113). Deze mensen zijn getraind om je te helpen, dus aarzel niet om contact op te nemen.
1. Zorg voor meer licht in je leven
En dat bedoelen we letterlijk. De grote boosdoener bij een winterdepressie is een gebrek aan (dag)licht. De dagen worden korter en voor je het weet ga je in het donker van en naar je werk, als een soort molletje onder de grond. Geen wonder dat je neerslachtig wordt!
Probeer dus vaker buiten te zijn terwijl het licht is. Zoek op kantoor een plekje bij het raam of loop af en toe een paar minuten naar buiten. Of daag je collega’s na de lunch uit voor een potje voetbal. Helpt dit nog niet genoeg? Dan is lichttherapie misschien een optie voor je. Hierbij word je behandeld met sterk kunstlicht, wat in veel gevallen helpt tegen een winterdip.
2. Focus op de positieve kant
Als je je futloos en neerslachtig voelt, kan het soms moeilijk zijn om ook de positieve dingen in het leven te zien. Alles lijkt moeilijk en zwaar en je hebt eigenlijk nergens echt zin in. Het is een cliché, maar juist op zulke momenten helpt het om stil te staan bij de dingen die wél goed gaan.
Een manier om positiever te denken is het bijhouden van een ‘witboek’. Dit is een speciaal schriftje waarin je per dag minstens drie positieve momenten opschrijft. Wees hier niet te streng in, zelfs als je vandaag alleen maar ‘uit bed gekomen’ kan opschrijven is dat positief genoeg. Heb je een dag echt geen inspiratie? Blader dan rustig eens terug en geniet opnieuw van de fijne momentjes van de afgelopen maand.
3. Beweeg jezelf uit de winterdepressie
Wanneer je niet lekker in je vel zit, is sporten waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt. Ook al heeft iedereen al tegen je gezegd dat lekker bewegen zo goed helpt, het lukt je soms gewoon niet om van de bank te komen en naar de sportschool te gaan. Toch is bewegen wel een goed idee, omdat je lichaam daardoor gelukshormonen aanmaakt.
Probeer het jezelf makkelijk te maken. Je hoeft niet keihard tekeer te gaan op de crosstrainer om de positieve effecten van beweging te ervaren. Je kan bijvoorbeeld ook ’s avonds een wandelingetje maken of wat vaker op de fiets naar je werk gaan. Bonustip: op YouTube staan duizenden gratis workouts en yogalessen, die je gewoon in je eigen woonkamer kan volgen.
4. Hou een vast ritme aan
In de winter raakt je bioritme vaak een beetje ontregeld, voornamelijk door het gebrek aan licht. Help je lijf een handje door zoveel mogelijk volgens een vast ritme te leven. Ga op vaste tijden slapen en sta op dezelfde tijd op, óók in het weekend. Probeer voor je gaat slapen niet meer op een scherm te kijken, maar lees wat of neem een warme douche.
Daarnaast kan je een weekschema maken, waarop je de dingen schrijft die moeten gebeuren. Zo kan je van tevoren proberen te plannen hoe je ‘verplichtingen’ passen binnen jouw ritme. Bovendien houd je met een schema beter het overzicht, waardoor je minder het gevoel hebt dat je de controle over je tijd kwijtraakt.
5. Doe leuke dingen
Het is logisch dat je met een winterdip minder zin hebt om iets te ondernemen. Om een geïsoleerd gevoel te voorkomen, is het wel verstandig om je sociale contacten een beetje te onderhouden. Vertel aan een paar mensen dat je niet lekker in je vel zit, zodat je niet het gevoel hebt dat je de schijn moet ophouden. Daardoor voel je je veiliger en is de kans groter dat je met mensen blijft afspreken.
Je kan ook proberen om al voor de herfst een paar leuke dingen te plannen. Mensen met een winterdepressie voelen zich meestal tot september goed, dus maak daar gebruik van. Als je weet dat er wat leuke uitstapjes op het programma staan, voel je je misschien vanzelf wat beter.
6. Probeer gezond te eten
Veel mensen gaan juist als ze zich wat minder voelen ongezond eten. Zeker als je gevoelig bent voor emotie-eten is die reep chocola tijdens een winterdepressie erg moeilijk te weerstaan. Het is dus niet slim om nu te proberen op dieet te gaan. Wel kan je proberen zo gezond mogelijk te blijven eten, zodat je je lichaam voldoende energie geeft.
Je kan je favoriete gezonde recepten op kaartjes schrijven. Hierdoor hoef je voor het boodschappen doen alleen een kaartje te pakken om te weten wat je nodig hebt. Probeer vijf dagen per week een recept van de kaartjes te gebruiken. De andere twee dagen kan je iets minder gezonds eten.
7. Maak het jezelf makkelijk
We leven in een maatschappij waarin het soms moeilijk kan lijken om een pauze in te lassen. Dat betekent echter niet dat je altijd op vol vermogen door hoeft te denderen. Probeer te accepteren dat je je nu eenmaal minder goed voelt in de winter en pas je levensstijl daar een beetje op aan.
Probeer bijvoorbeeld om één keer per week boodschappen te doen, in plaats van iedere dag. Of zorg ervoor dat je elke week een avondje helemaal voor jezelf hebt, zodat je weer even op kan laden. Bekijk je levensstijl eens kritisch en bedenk waar je iets minder zou kunnen doen, om jezelf tot het einde van de winter een beetje te ontzien.
8. Praat met anderen over je winterdepressie
Psychische klachten zijn nog altijd een beetje taboe. Veel mensen vinden het lastig om erover te praten, omdat aan de buitenkant vaak niet goed te zien is dat er iets speelt. Het is dus logisch als je liever niet van de daken wil schreeuwen dat je last hebt van de winterblues.
Probeer je wel te bedenken dat je zeker niet de enige bent die last heeft van een winterdipje en dat je je er dus absoluut niet voor hoeft te schamen. Net als bij een gebroken been gaat er even iets niet helemaal goed in je lichaam en daar heb je last van. Het kan helpen om een paar mensen in vertrouwen te nemen, zodat ze je kunnen steunen. Ook een therapeut kan je helpen om uit je dip te komen.
[td_smart_list_end]
Wil je de fabulous mama altijd als eerste op je deurmat? Bekijk hier onze voordelige abonnementen.