Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
WIN

WIN een biologisch plantenpakket twv €100,- *GESLOTEN*

De zomer is begonnen en daardoor leven zowel wij als de natuur weer op. Tegelijkertijd horen we steeds meer alarmerende berichten over droogte: door klimaatverandering wisselen periodes van extreme droogte en wateroverlast elkaar af. Er valt niet meer neerslag, maar het valt in relatief kortere periodes, en dat heeft invloed op de natuur én onze tuin. Om beiden een handje te helpen roept Natuurmonumenten iedereen op om de tuin, hoe klein of groot ook, klaar te maken voor de toekomst.  In hun klimaatpakket geven Nederlandse boswachters 10 eenvoudige tuintips waar je zelf – ook zonder groene vingers! – mee aan de slag kunt. Het pakket is hier gratis aan te vragen. Boswachter Bart Zwiers geeft hieronder alvast een tipje van de sluier.

Tip 1 | Mag het een steentje minder?

Nederland heeft in totaal 3 miljard m2 aan tuin. Dat lijkt veel, maar 1,4 miljard m2 – dus bijna de helft van de totale oppervlakte tuin – is betegeld. Daar kan het regenwater de grond niet inzakken. Als je niet uitkijkt, stroomt het water zo het riool in en droogt je tuin uit. Vergroen je tuin en vang op die manier het water op in de bodem, als een spons. Haal er wat tegels uit, iedere vierkante meter groen is beter!

Tip 2 | Plaats een regenton

Laat al dat kostbare regenwater niet zomaar via de regenpijp in het riool verdwijnen. Vang het op in een regenton voor drogere perioden. Eigenlijk is het ook zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Planten doen het beter op regenwater doordat er minder kalk in zit.

Tip 3 | Maak van je gazon een bloemenweide

Gras heeft korte wortels en is afhankelijk van water. Door alle droge en warme periodes heeft gras het steeds moeilijker. Neem vooral afscheid van dat keurige gazon en ga voor planten als klaver, tijm, ooievaarsbek of madelief. Die hebben een stuk minder water nodig dan gras.

Tip 4 | Kies de juiste plant

Ga je binnenkort naar het tuincentrum op zoek naar planten? Kies dan, als het even kan, voor inheemse soorten. Deze zijn beter afgestemd op het ritme van de Nederlandse natuur.

WIN

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.