Financiële afspraken
Als er een ouderschapsplan wordt opgesteld, kunnen er afspraken gemaakt worden over wie wat betaalt. Daar vallen ook de verzekeringen onder. In veel gevallen komt het kind of de kinderen bij de polis van de moeder te staan. Ook bij de kinderbijslag wordt in de meeste gevallen de moeder genoemd, maar zal het geldbedrag op een gezamenlijke rekening komen te staan.
Zorgverzekering
Aangezien kinderen onder de 18 voor een zorgverzekering kosteloos aangesloten kunnen worden bij een van de ouders, zijn hierbij geen kosten die verdeeld moeten worden. Toch kunnen er onverwachte zorgkosten gemaakt worden, bijvoorbeeld als je kind ziek wordt terwijl jullie in het buitenland op vakantie zijn. Het is belangrijk om vooraf af te spreken op welke manier deze kosten verdeeld worden. Na een scheiding worden de kids over het algemeen meeverzekerd bij de persoon waar ze het meest verblijven.
Aanvullende pakketten
Het kan dat je kinderen tijdens het huwelijk met je ex dubbel verzekerd waren. Zo waren ze bijvoorbeeld meeverzekerd met aanvullende pakketten die jullie hebben afgesloten. Zeker als jullie verzekerd waren bij dezelfde verzekeraar. In dit geval konden ze gebruikmaken van aanvullende pakketten van beide ouders en hadden ze hiermee de meest uitgebreide dekking. Aangezien de kinderen vaak worden meeverzekerd bij de ouder waar ze het meeste verblijven, kan het dat ze niet meer onder de aanvullende pakketten van jou of je ex meeverzekerd zijn.
Is het geen vechtscheiding en proberen jullie zo goed mogelijk te co-parenten? Dan kunnen jullie ook samen bespreken bij welke ouder de kinderen het beste meeverzekerd kunnen zijn. Vergeet niet je kind te vermelden wanneer jullie elk apart een zorgverzekering afsluiten.
Aansprakelijkheid
Als na de scheiding zowel jij als je ex ouderlijk gezag behouden over de kinderen, zijn jullie allebei (mede) aansprakelijk voor schade die je kind maakt aan spullen van anderen. Het is in dit geval echter aan te raden om samen te kijken naar bij wie het kind wordt meeverzekerd bij een eventuele aansprakelijkheidsverzekering. Mocht de rechter uitspreken dat er sprake is van één-oudergezag, dan komt deze verantwoordelijkheid te liggen bij de ouder die het gezag behoudt. Dit geldt tot het over het algemeen tot het 16e levensjaar van je kind; daarna zijn ze zelf aansprakelijk voor schade.
Voorbereiding voor single moms
Na alle chaos van de scheiding kan het als alleenstaande moeder lastig zijn om te zorgen dat alles goed georganiseerd is. Een scheiding brengt namelijk een hoop emoties en taken met zich mee. Misschien dat (zorg)verzekeringen daarom niet bovenaan je lijstje staan. Check daarom de bovenstaande overwegingen om goed geïnformeerd te zijn over hoe je het wil regelen. Zo blijven jij en je kids goed verzekerd.