Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Moeder op reis met haar kinderen kijkt uit over water

Taboemoeder: ‘Ik laat mijn kinderen spijbelen om op vakantie te kunnen’

Tine (41): Ik ben moeder van drie kinderen. Twee stoere zoons van 11 en 10, en een dochter van 8. Allemaal gaan ze met veel plezier naar de basisschool. Ze zijn nooit ziek, maken braaf hun huiswerk en de oudste krijgt zelfs peperdure bijles zodat hij de rekenlessen bij kan benen. Ik doe er, kortom, alles aan om mijn kinderen een goede opleiding te garanderen.

Als alleenstaande moeder is het niet altijd makkelijk om je kinderen alles te geven. Ik verdien een modaal salaris, waarvan ik in mijn eentje drie kinderen onderhoud. Ongeveer één keer per maand zijn ze allemaal weer uit hun kleding en schoenen gegroeid, dus moet er flink gewinkeld worden.

Mijn kinderen zijn mijn leven, dus ik wil er niet over klagen, maar soms is het best lastig om alle kosten op te brengen

Dan zitten ze allemaal nog op een sportclub of muziekles, eten de jongens in één middag de hele voorraadkast leeg en hebben ze alle drie een smartphone met een duur abonnement. En dan heb ik het nog niet eens over de huur en andere vaste lasten. Mijn kinderen zijn mijn leven, dus ik wil er niet over klagen, maar soms is het best lastig om alle kosten op te brengen.

Ik wil absoluut niet dat mijn gebrek aan geld ervoor zorgt dat mijn kids iets tekortkomen. Het zal ze heus geen trauma opleveren als ze een keer niet het nieuwste computerspel hebben, maar ik wil niet dat ze minder hebben dan de kinderen in hun klas met twee ouders.

Aan de school vertel ik dat mijn kids thuiszitten met griep, maar eigenlijk zitten ze in het vliegtuig naar Griekenland

Dat geldt ook voor vakanties: minstens één keer per jaar wil ik met ze weg, zodat ze ook andere culturen kunnen ervaren dan Nederland. Het enige probleem: reizen is zo ontzettend duur. En al helemaal in het hoogseizoen…

Mijn oplossing voor dit probleem is misschien niet zo chic, maar het bespaart me wel enorm veel geld. Ik boek onze vakanties buiten de dure schoolvakantie en laat mijn kinderen één of twee weken spijbelen. Zo spaar ik alleen al op de vliegtickets makkelijk vierhonderd euro uit.

Aan de school vertel ik dat mijn kids thuiszitten met griep – ‘ze steken elkaar allemaal aan’ – maar eigenlijk zitten ze in het vliegtuig naar Griekenland of Kroatië. Ik druk ze dan op het hart om hun vakantieverhalen even voor zich te houden tot na de zomervakantie. Dat doen ze braaf, waardoor het voor anderen lijkt alsof we ‘gewoon’ in het hoogseizoen op reis zijn geweest.

We doen het al drie jaar zo, en er lijkt geen haan naar te kraaien

Soms ben ik bang dat de inspectie erachter komt, en dat ik een enorme boete voorgeschoteld krijg. Maar we doen het al drie jaar zo, en er lijkt geen haan naar te kraaien. Mijn kinderen zijn altijd vrij bleek, zelfs als ze twee weken in de zon hebben gespeeld, dus dat zal ze niet verraden. Zolang geen van ons zich verspreekt, is er dus niks aan de hand.

Als de jongste naar de middelbare school is, wil ik stoppen met deze ‘traditie’, want ik wil mijn kinderen ook niet teveel het idee geven dat spijbelen oké is. Tot die tijd bespaar ik een hoop geld door een klein leugentje, en kunnen mijn kinderen net als hun klasgenoten genieten van verre reizen.

Heb jij een groot geheim dat je met niemand kan delen omdat het taboe is? Maar wil je het toch aan iemand kwijt. Mail ons dan op webredactie@fabmama.nl, en misschien zie je jouw verhaal binnenkort (anoniem) op onze site!

Bekijk de voordelige abonnementen van fabulous mama

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.