Energie besparen zónder datje een groene guru hoeft te zijn
Kijk, we willen allemaal wel energie besparen – vooral als dat ook nog eens scheelt in de portemonnee. Maar als dat betekent dat je drie keer zo lang bezig bent met een wasje draaien, dan haken we massaal af. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn.
De grootste fabel? Dat je pas écht schoon wast als de temperatuur op standje vulkaan staat. Nope. Moderne wasmiddelen zijn zo slim dat 30°C vaak al genoeg is, staat op de verpakking. Check zelf maar. En je kleding blijft er nog langer mooi van ook. Win-win!
Gebruik ook vooral het eco-programma van je wasmachine (ja, die ene stand die je altijd oversloeg omdat je niet wist wat ‘ie deed). Dit programma kijkt slim hoe zuinig hij kan draaien. En als je de centrifuge op standje tornado zet, komt je was er droger uit, waardoor de droger minder werk heeft. Of, als je écht punten wil scoren bij Moeder Aarde: laat je was lekker drogen op een rek in de tuin of bij het raam.
Was-hacks die je leven makkelijker maken (en je was frisser)
Oké, tijd voor wat juicy tips die je écht wilt onthouden:
- Gebruik het juiste wasmiddel.
Capsules lijken handig, maar zijn afgestemd op 8 kilo was. Gooi je minder in de trommel (guilty), dan gebruik je eigenlijk te veel zeep. En dan blijven er resten achter. Niet fris.
- Minder schuim = meer schoon
Hoe verleidelijk ook: schuim betekent níet schoner. Te veel schuim zorgt ervoor dat je was juist slechter gespoeld wordt.
Wasverzachter? Niet altijd je BFF
Zeker niet bij sportkleding of microvezels. Het legt een vettig laagje op stoffen én je droger. Pro tip: een scheutje natuurazijn werkt net zo goed en is veel liever voor je kleding en machine.
Maak dat zeepbakje schoon
Ja, dat bakje waar je je wasmiddel in giet. En ook het grof-filter verdient af en toe je liefde (lees: een sopje). Of beter nog: gebruik een wasbol. Die vul je en doe je gewoon in de trommel.
Trommelreiniging = geen onzin
Doe dit om de drie maanden. Je machine heeft daar vaak al een eigen programma voor – gewoon even aanzetten en klaar.
Pluizenfilter: elke keer
Na élke droogbeurt, ja. Want een verstopt filter betekent langer drogen, meer stroomverbruik én brandgevaar. Vergeet ook het onderste filter niet, dat kleine stofjes opvangt. Ook die wil je fris houden.