Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Vrouw ergert zich aan schoonmoeder

EHBO-S: Eerste hulp bij een onmogelijke schoonmoeder

De ene vrouw mag zich gelukkig prijzen met een fantastische schoonmoeder, terwijl de ander bij haar partner gratis een helleveeg geleverd krijgt. Hoe zorg je er in het laatste geval voor dat je toch – zoveel mogelijk – samen door één deur kan?

1. Zoek overeenkomsten met je schoonmoeder

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer aansluiting te zoeken bij je schoonmoeders interesses. Wat vindt zij leuk? Waar wordt ze enthousiast van? Soms is het goed om je eigen voorkeuren even aan de kant te schuiven. Schoonmama wil een dagje naar een kantklosbeurs? Ach ja, waarom niet. Zet je liefste schoondochter-gezicht op en ga een dagje met haar mee. Wie weet geeft het jullie relatie een dikke boost.

2. Toon begrip

Stel je voor: je hebt altijd een knus kringetje gevormd met je eigen gezin, en dan steekt een onbekend grietje opeens een naald door jullie vertrouwde bubbel. Dat kan best even omschakelen zijn. Grote kans dat het lastige gedrag van je schoonmoeder niet op jou gericht is, maar haar manier is om met de veranderde situatie om te gaan.

3. Blijf beleefd

Ja, dat kan moeilijk zijn. En nee, ze verdient het soms eigenlijk niet. Toch is het beter om niet uit je slof te schieten, maar beleefd te blijven glimlachen. Zo voorkom je dat de boel escaleert en je elkaar straks helemaal niet meer kan luchten of zien. Haal dus diep adem en let it gooooo!

4. Wees je bewust van je eigen gedrag

En nee, daarmee zeggen we niet dat de oorzaak bij jou ligt. Maar soms is het goed om je eigen gedrag onder de loep te nemen, zodat je toekomstige conflicten kan voorkomen. Waar raak je door geïrriteerd? Wat triggert je? Wanneer je dit helder voor ogen hebt, kan je deze situaties in het vervolg makkelijker vermijden.

5. Betrek je partner niet bij jullie vete

De verleiding kan groot zijn om flink bij je partner te klagen over je schoonmoeders gedrag. Het is immers zijn of haar moeder. Probeer dit echter niet te doen. Je partner krijgt het gevoel een kant te moeten kiezen, wat de boel alleen maar kan verergeren. Behoefte om stoom af te blazen? Trommel je vriendinnen bij elkaar en doe een avondje flink je beklag onder het genot van een wijntje (of twee). Hopelijk kan je er dan weer even tegenaan.

6. Neem afstand van je schoonmoeder

Helpen bovenstaande tips niet en blijft je schoonmoeder een schoonma from hell? Blijf er dan geen energie in stoppen, maar neem voor zover dat mogelijk is afstand, zowel fysiek als emotioneel. Realiseer je dat je je schoonmoeder ook als een kennis in plaats van een familielid kan zien en dat je haar niet verplicht bent om overal bij te zijn en ieder telefoontje te beantwoorden.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.