Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw heeft ruzie

5 tips om op een goede manier ruzie te maken

Zelfs in de allerbeste relaties ontstaat weleens ruzie. Met je partner (als hij weer eens te trots is om gewoon de weg te vragen) of met je kinderen (als ze wéér hun kamer niet hebben opgeruimd). Veel mensen vinden ruzie het ergste wat er is. Met deze tips maak je het makkelijker om op een goede manier ruzie te maken.

Praat vanuit jezelf

Door alle schuld bij de ander te leggen, dwing je hem alleen in de verdediging. Hou het daarom dicht bij jezelf en laat zien dat je begrijpt dat er altijd meerdere kanten aan een verhaal zitten. Zeg dus niet ‘Jij gooit altijd je sokken naast de wasmand’, maar ‘Ik vind het vervelend als ik voor het wassen eerst nog allerlei losse sokken van de grond moet rapen’.

Vul niet in voor de ander

Vaak heb je in je hoofd al bedacht wat de ander gaat zeggen. Misschien heb je zelfs al ingevuld wat degene met wie je ruzie hebt allemaal denkt. Daardoor kan het lastig zijn om echt te luisteren naar wat de ander je probeert te vertellen. Probeer erop te vertrouwen dat de ander je de waarheid vertelt en luister oprecht naar wat diegene zegt.

Haal geen oude koeien uit de sloot

Blijf bij het onderwerp waar jullie ruzie over gaat. Als jullie ruzie gaat over de hoogte van de elektriciteitsrekening, begin dan niet opeens over die ene keer dat hij vergat het vuilnis buiten te zetten. Dit leidt af van het gesprek en zorgt ervoor dat jullie over en weer beschuldigingen gaan uiten, zonder tot een oplossing te komen.

Neem een time-out

Lopen de emoties even te hoog op om nog helder na te denken? Vraag dan om een time-out. Loop een rondje met de hond, schreeuw in je kussen of trek je gewoon even terug om vijf keer diep adem te halen. Zo voorkom je dat jullie in je woede dingen zeggen die je helemaal niet meent.

Maak het weer goed

Ruzie hoort er nu eenmaal af en toe bij. Dat geeft niks, en het betekent niet per se dat je relatie niet goed meer is. Neem na de ruzie even een momentje voor jezelf om alles te verwerken, en kom er op een later moment op terug. Zo kan je op een rationele manier nog even bespreken wat jullie nou dwarszat, en hier eventueel afspraken over maken. Geef elkaar daarna een kus en een knuffel en maak het weer goed.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.