Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Voor het eerst op vakantie met je kindje? Wij geven 6 tips!

Vakantie draait om relaxen en dat is met baby’s en jonge kinderen soms net iets lastiger dan zonder. Maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk hoeft te zijn, is de mening van Eva Munnik, moeder van Reza. In 6 stappen zen op vakantie met je kind. 

1. Voorbereiding is alles

Sinds je een kind hebt, duurt het vaak twee keer zo lang om de deur uit te komen. Luiers, extra kleding, hydrofieldoeken… Gigantische hoeveelheden spullen zijn nodig voor een uurtje in de stand, kun je nagaan wat je op een week vakantie mee moet slepen. Maak een inpaklijst. En denk aan essentiële dingen, zoals de vertrouwde slaapknuffel en de babyfoon. Maar stress niet te veel: in Frankrijk, op Ibiza en zelfs op Sri Lanka hebben ze ook luiers.

2. Pas je reis aan op je kind

Valt jouw kind standaard in slaap in de auto? Dan is rijden relaxed, eventueel ‘s nachts zodat je een rustige rit naar je vakantiebestemming hebt. Maar heb je geen autobaby? Blijf dan dichtbij of pak het vliegtuig. Onze dochter begon binnen een kwartier te mekkeren in de auto, dus wij gingen veel op vliegvakantie toen ze jong was. Ook dat is een uitdaging, want niets is stressvoller dan je baby die het op een schreeuwen zet in een vol vliegtuig. Maar het duurt meestal beduidend korter dan een autorit. En eventueel geïrriteerde blikken laat je gewoon van je afglijden. Een paar uur babygehuil overleven de medepassagiers heus wel, jij overleeft het al maandenlang. Goede tip: geef je kind een fles of de borst bij het opstijgen of land, dan heeft hij minder last van zijn oren.

3. Zorgt voor entertainment

Ga naar die voordelige winkel in de buurt en koop een lading kleine cadeautjes. Geen enkel speeltje is zo leuk als een nieuw speeltje. Als je baby of dreumes begint te sputteren tijdens de reis of het wachten voor het inchecken op het vliegveld, tover je een nieuwe rammelaar tevoorschijn. Kleine cadeautjes zijn ook heel handig voor in restaurants, want op vakantie ga je vaak uit eten. Gegarandeerd een blije baby (voor minstens vijf minuten).

4. Zorg voor me-time

De meesten van ons zijn niet 24/7 bij ons kind. We gaan bijvoorbeeld werken en wisselen de zorg af met onze partner, de opvang of opa’s en oma’s. Het kan dan ook best even wennen zijn om opeens continu bij elkaar te zijn. Hoe leuk al die qualitytime met het gezin ook is, het kan af en toe benauwen en dat is normaal. Ga een keer alleen boodschappen doen, dat vond ik al heerlijk. Rustig de buitenlandse supermarkt checken zonder me opgejaagd te voelen door ongeduldige dreumes. Mijn man gaat op vakantie elke dag een rondje hardlopen. Of gun jezelf een middag wellness in jullie vakantiecomplex. Je komt herboren terug.

5. Anders is niet per definitie minder leuk

Schrap de elementen uitslapen, lezen en niks doen. Vervang die voor zandkastelen bouwen, zwemmen en 500.000 foto’s van je baby met schattig zonnehoedje maken. Vervang sightseeing voor de lokale dierentuin bezoeken en ga in plaats van naar de cocktailbar voor een drankje met je partner op jullie balkon. Echt, net zo leuk! (Alleen… eh… anders).

6. Geniet

Vooral dat. Geniet.

Tekst Eva Munnik

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.