Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Op ontdekkingstocht door Duitsland

Het is er prachtig, je bent er zo – vanwege de kilometers hoef je het niet te laten – en dan zijn onze oosterburen ook nog enorm bezig met het beperken van hun ecologische voetafdruk. Dat is nog eens zorgeloos op vakantie gaan! Wij wijzen je met deze schitterende plekjes alvast de weg.

Duitsland staat hoog in de wereldranglijst van duurzaamste vakantielanden – in de top 10! Verschillende bestemmingen en accommodaties in Duitsland verwierven namelijk het TourCert-keurmerk voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zeven gecertificeerde bestemmingen liggen in Baden-Württemberg, waar dit label in 2014 als pilotproject startte. Ook onder andere de regio Winterberg, de deelstaat Saarland en de Uckermark ten noorden van Berlijn gebruiken het TourCert-keurmerk als begin voor duurzaam toerisme.

MINDER AFVAL OP DE OOSTZEE-EILANDEN

De eilanden Usedom en Rügen in Mecklenburg-Vorpommern willen de hoeveelheid afval terugdringen. Daarom introduceerde Usedom dit voorjaar het statiegeldsysteem voor ‘coffee-to-go cups’ van RECUP. Restaurants, hotels, recreatiebedrijven, bakkers, tankstations en snackbars op Usedom gebruiken nu herbruikbare koffiebekers in plaats van wegwerpbekers. Met het project Weniger fürs Meer (Minder voor de zee) wil het eiland Rügen het gebruik van wegwerpplastic beperken. De oplossing vonden ze in de BPA-vrije drinkfles Buddelbuddy, de biologisch afbreekbare Dreckbagvuilniszak van maïszetmeel en broekzakasbak Kippenkiller waardoor er een stuk minder sigarettenpeuken in de natuur belanden.

NATUUR LANGS HET IJZEREN GORDIJN

Duitsland was bijna veertig jaar lang verdeeld. De grens tussen de DDR en Bondsrepubliek Duitsland werd streng bewaakt met hoge muren, prikkeldraad en wachttorens. In deze 763 kilometer lange en slechts 50 tot 200 meter brede grensstrook ontstond een uniek natuurgebied met ruim 1.200 zeldzame en bedreigde plant- en diersoorten: Das Grüne Band, ofwel in goed Nederlands De Groene Gordel. Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de Muur viel en sinds eind 2018 is Das Grüne Band een nationaal natuurmonument. Langs deze bijzondere route, die onder andere door de deelstaat Thüringen loopt, kunnen wandelaars en fietsers van de natuur genieten. Ook krijg je hier een duidelijk beeld van de Duitse tweedeling.

Het volledige reisverhaal is te lezen in de nieuwste Fabulous Mama 1-2021. Bestel deze hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.