Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Let’s go down under: Met een camper door Nieuw-Zeeland

De reis ernaartoe is een eindeloze vlucht, maar zet je eenmaal voet op Nieuw-Zeelandse bodem, dan begint er een onvergetelijke ontdekkingstocht. Per camper is dat wel zo leuk. En omdat je in zo’n huisje op wielen alles bij je hebt, kan je baby ook mee.

Er zijn maar weinig landen die zich zo makkelijk laten verkennen als Nieuw-Zeeland. De wegen zijn uitstekend, de afstanden tussen de bezienswaardigheden en steden relatief kort en er zijn veel standplaatsen met goede voorzieningen. Daar hoef je bijvoorbeeld niet in je camper met potten en pannen aan de slag, maar is er voor reizigers een complete keuken ingericht, inclusief eettafel. Een mooie plek om na te praten over de belevenissen van die dag. Want jeetje, wat is Nieuw-Zeeland indrukwekkend.

Tegen de klok in

Je hebt het Noordereiland en het Zuidereiland, en in een maand zijn beide eilanden prima te verkennen. Ze hebben elk hun eigen charme: het vulkanische Noordereiland is ongerept, paradijselijk en warm, terwijl op het Zuidereiland iets meer te doen is en het omringende landschap onderweg vaak verandert. Tussen de eilanden, vanuit Picton op het Zuidereiland en Wellington op het Noordereiland, vaart een ferry. De overtocht duurt dik drie uur, en reis je per auto of camper, reserveer dan beslist.

De meeste mensen beginnen hun reis in Christchurch op het Zuidereiland, en eindigen in Auckland op het Noordereiland. Daardoor verloopt de meest gereden route veelal ‘tegen de klok in’. De maximumsnelheid ligt in Nieuw-Zeeland op 100 kilometer per uur, een tempo dat door de hellingspercentages en de ruwe schoonheid van de omgeving niet altijd gehaald wordt. Gelukkig is snelheid tijdens deze reis geen criterium, plezier en verwondering zijn dat des te meer.

Het zuidoosten: mysterie en cultuur

Wie zijn tocht op het Zuidereiland begint, komt haast onvermijdelijk aan in Christchurch. Deze stad heeft alles in zich om de lange vliegreis uit het hoofd te krijgen en langzaam te wennen aan de leefwijze van de kiwi’s, zoals de Nieuw-Zeelanders wel worden genoemd. In de schone, groene stad is veel kunst en historie te vinden, dus alle gelegenheid om een paar dagen te wennen aan je nieuwe mobiele huis en aan het grootste ‘verkeerseuvel’ hier: links rijden. In Christchurch zit je nog vlak bij het verhuurbedrijf; als er nog vragen rijzen of zich technische mankementen voordoen, is hulp snel in te roepen.

Vanuit Christchurch is het ongeveer 250 kilometer rijden naar Oamaru, een schilderachtig stadje met eeuwenoude Victoriaanse huizen. Neem ook een kijkje bij de unieke blauwe pinguïns. En verbaas je over de Moeraki Boulders: mysterieuze ronde stenen op een strand, volgens de Maori’s versteende voedselkorven van hun voorvaderen. Dunedin, een uurtje rijden verderop, is een universiteitsstad met interessante musea en kathedralen. Vanuit hier is ook het prachtige schiereiland Otago goed te bereiken. Doen, want je vindt er woeste natuur en Larnach Castle, het enige kasteel van Nieuw-Zeeland.

Snelheid is tijdens deze reis geen criterium, plezier en verwondering zijn dat veel meer.

Het zuidwesten: schitterend water

Queenstown is een uitstekende uitvalsbasis voor verschillende uitstapjes. Ben je een echte daredevil? In de regio Fiordland kun je bungeejumpen, parachutespringen en aan allerlei vormen van watersport doen. Liever rustig varen? Geniet van de surrealistisch mooie wateren van de Milford Sound en de Doubtful Sound. Of ben je een wandelaar? Te Anau ligt aan een peilloos diep meer, en wordt omgeven door honderden kilometers aan hiking tracks en routes. Wanaka, op vierenhalf uur rijden van Te Anau, heeft ook zijn eigen meer, en ligt aan de rand van Mount Aspiring National Park. Dwars door dit park loopt de slingerende Haast Pass, die naar de ijzige vlaktes van Fox Glacier leidt. Vanuit hier is Mount Cook, met 3.754 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, per helikopter heel goed te bereiken. De beroemde berg kun je ook met de camper benaderen, maar de 465 kilometer vanaf Fox Glacier kunnen maar liefst acht uur in beslag nemen! Bovendien is het uitzicht vanuit de lucht een welkome afwisseling op het blikveld van achter het stuur.

Tweehonderd kilometer noordwaarts liggen de Punakaiki Pancake Rocks, met niet alleen de befaamde kalksteenformaties, maar ook indrukwekkend krachtige blowholes waaruit zeewater tot grote hoogtes wordt gespoten. Daarna is het nog geen 500 kilometer naar Picton, waar de overtocht naar het Noordereiland kan beginnen. Onderweg zijn de luierende zeehonden op de rotsen van Cape Foulwind een tussenstop waard. Een bijzondere tip is overigens het Top 10 Holiday Park bij Blenheim, op een half uurtje sturen van Picton; dit is de plek met de meeste zonuren van heel Nieuw-Zeeland!

Tekst Mick den Herder | fotografie Shutterstock

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.