“Parijs? En dan ook nog Disneyland?! Wat heeft hij daar nou aan?!” lacht een van mijn buren terwijl ze naar onze toen 10-maanden oude zoon wijst. “Maar veel plezier hoor!” vervolgt ze snel, als ze mijn ietwat gepikeerde blik ziet. Ik murmel iets over dat onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen heel veel hebben aan reizen, maar ze is alweer naar binnen vertrokken.
Storende opmerkingen
Ik merk dat dit soort opmerkingen me storen. Als je kind vijf jaar oud is, is er niemand die dit nog zegt. Maar bij mijn baby van 10 maanden lijkt iedereen me erop te willen wijzen dat hij nog helemaal niks aan reizen en uitjes heeft. Dat ik ook niks meer weet van wat ik deed toen ik al vijf jaar oud was (voor mensen wél een respectabele leeftijd om eropuit te gaan), lijkt niet te boeien. Dat er dus heel wat wetenschappers menen dat reizen voor de ontwikkeling van kinderen onder de drie jaar oud héél goed is ook niet. En daarbij: mogen ouders misschien zelf ook nog genieten zodra ze kinderen hebben? Of ben ik verplicht om mijn vakanties vanaf nu door te brengen in Playa del Garden (a.k.a. de achtertuin) of – vooruit dan maar – een camping in Schubbekutteveen tot mijn kind zich wel iets kan herinneren?
Mooi niet! Ik wilde zelf dolgraag weer eens naar Parijs, de stad van de liefde die ook nog eens supermakkelijk te bereiken is met de Eurostar. En de stad waar Disneyland Parijs zit, waar ik óók heel graag weer eens naartoe wilde. Dus zo kwam het dat we op een regenachtige ochtend op Schiphol stonden en met de Eurostar richting Parijs vertrokken. Ja, mét baby van 10 maanden.
Met je baby in de Eurostar trein naar Parijs
Die reis met Eurostar bleek een verademing. We hadden de vroegste trein en stapten op bij het tweede station; Schiphol. In iets meer dan drie uur rijd je naar Parijs. Sneller en schoner dan met de auto of met het vliegtuig. En in ons geval ook goedkoper; als je op tijd boekt ben je voor een enkeltje naar Parijs maar 35 euro kwijt en kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee (op schoot). Op sommige dagen stopt de trein echt voor de deur van Disneyland Parijs! Wat een luxe.
Het grootste gedeelte van de reis heeft Jax heerlijk liggen slapen in de draagzak op mijn borst. Eenmaal wakker, konden we de wifi van de trein gebruiken om gezellig een aflevering van Bumba te kijken. Ook een beetje heen en weer lopen – in de auto onmogelijk – bleek megafijn. En het allerfijnste: er is een keurig nette verschoonruimte in de trein! Geen snelle verschoonsessie in de achterbak omdat je halverwege de reis de poepluierlucht in de auto echt niet langer kunt negeren. Tip: als je in de avond reist en je hebt voeding mee: er is geen magnetron in de Eurostar. Neem dus je voeding warm mee in een thermosbakje of zorg voor eten dat ook koud kan worden gegeten. Er is wel een flessenwarmer aanwezig.
Met je baby naar Disneyland Parijs
Aangekomen in Parijs direct door naar de eerste stop: Disneyland! We sliepen in Newport Bay Club; een hotel op loopafstand van de parken. De kamer was ruim, met twee bedden en een babybedje keurig tussen de bedden opgezet. De badkamer had zelfs een bad: heerlijk en megahandig met die kleine bij ons. Het ontbijtbuffet was mega met keuze voor iedereen: gezond én ongezond. Wafels, pannenkoeken, broodjes met beleg, fruit… Alles wat je je kon wensen is aanwezig. Dus ook genoeg om een lekker bordje voor hem te maken.
Maar we kwamen natuurlijk voor het park! Van tevoren had ik uitgezocht of er wel iets te doen zou zijn voor Jax en wat ik zo zag, waren er meer dan genoeg attracties toegankelijk voor hem. Sterker nog: we ontdekten dat dit park met een baby bezoeken megaveel voordelen heeft! Het park is tot 3 jaar helemaal gratis. Je kinderwagen mag je gewoon meenemen. Besef wel dat je hem als hij niet opvouwbaar is, buiten moet laten staan bij attracties. Als je dat te spannend vindt, kun je ook een kinderwagen huren in het park.
Rider Switch (Baby Switch) in Disneyland
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een Disney Premier- ticket. Zo waren we bij de attracties waar Jax in kon snel aan de beurt, zodat we niet heel lang in de rij hoefden te staan. De attracties waar de kleine niet in kan, kun je zelf in de meeste gevallen al redelijk snel aan de beurt komen met de single rider-rijen. De ander blijft immers bij de baby. Als één iemand in de rij heeft gestaan, kun je gebruik maken van de Rider Switch (Baby Switch). Bij de ingang van de attractie geef je bij een cast member aan dat je gebruik wilt maken van Rider Switch. In de meeste gevallen krijg je een wachtwoord of een kaartje die je moet noemen/afgeven bij de uitgang en zodra mijn man uit de attractie was, kon ik via de uitgang naar binnen met dat wachtwoord of kaartje zodat ik direct – zonder te wachten – in de attractie kon.
In beide parken een Baby Care Center
Slapen en voeden? Ook geen probleem. Beide Disneyparken hebben een Baby Care Center met magnetron, stoelen en vooral rust: hier hebben we meerdere keren even gezeten. Verschonen kan op bijna alle toiletten in Disneyland (yes, ook bij de mannen!) en tussendoor kun je natuurlijk ook gewoon heen en weer gaan naar het hotel. Uiteindelijk hebben we drie dagen vólle bak genoten. Alle drie! Want ja, voor een kind van 10 maanden is Disneyland dus wél heel leuk. De blik op het gezicht van mijn zoontje toen hij Mickey Mouse, Goofy en Knabbel en Babbel in het echt zag? Onbetaalbaar! De shows die we bijwoonden – Mickey and the Magician, Frozen: a Musical Invitation en The Lion King: Rhythm of the Pride Lands – heeft ook hij met open mond bekeken en uiteindelijk waren er zoveel attracties waar Jax in mocht, dat we ze niet eens allemaal hebben kunnen doen! Ik zet hier enkele van de leukste attracties voor jullie op een rijtje:
- Dumbo the Flying Elephant (ooit de attractie waar ik voor het eerst in ging met mijn papa).
- It’s a Small World (hier keek Jax echt zijn ogen uit!)
- Peter Pan’s Flight (ook mega mooi met al die lichtjes).
- Buzz Lightyear Laser Blast (geweldig met allemaal glow in the dark!)
- Casey Jr. – Le Petit Train du Cirque (Spannend als eerste achtbaan!)
- Le Carrousel de Lancelot – (een draaimolen is altijd leuk).
De vuurwerkshow op het einde van de dag was de kers op de taart. Ik kan dit elke ouder die van Disney houdt aanraden!
Naar Parijs met een baby én absoluut je draagzak
Toen was het tijd voor Parijs zelf. Vanuit Disneyland kun je de metro naar de binnenstad nemen. Maar waar Disneyland alles tot in de puntjes verzorgd heeft voor mensen met een baby, is reizen door Parijs met een baby wel echt een stuk uitdagender, kwamen we al snel achter. Als eerste die metro: bereid je voor op veel tillen en sjouwen, want buggyvriendelijk is het daar allerminst. Trouwens ook niet rolstoelvriendelijk; al bij de eerste stop in Parijs centrum konden we op een gegeven moment enkel trappen vinden naar de halte waar onze metro stopte. Een lift? Niet aanwezig. Gelukkig konden wij Jax dragen in de draagzak, maar ik zag al voor me hoe je jezelf met een rolstoel maar naar beneden moest werpen als je per se die metro moet hebben. En jezelf met koffer, opgevouwen buggy, luiertas, baby en rugzakken door de ieniemienie poortjes douwen is trouwens ook geen aanrader.
We sliepen in het B&B Hotel Paris 17 Batignolles. Een vrolijk hotel op een fijne locatie, maar bij binnenkomst kreeg ik bij de vraag naar het babybedje een paniekerige blik. Het bedje bleek al vergeven aan een ander gezin óf ze konden er niet bij; de precieze oorzaak van het ontbrekende babybedje heb ik niet kunnen achterhalen. Ik had het hotel pas de dag zelf geboekt, maar het feit dat het gevraagde bedje in de avond een mission impossible was, bleek veelzeggend voor de rest van Parijs: mensen die reizen met een baby zijn hier schijnbaar heel ongebruikelijk. De volgende dag kregen we het babybedje gelukkig wel direct geleverd op onze kamer. Het hotel was verder echt heel fijn, dus ik zou het alsnog aanraden.
De Hop on Hop Off-bus in Parijs: een perfecte bezigheid met baby
We besloten de dagen door te brengen met het bezoeken van alle highlights van de stad. Dat deden we via een Hop on Hop Off-bus, waarvoor je tickets kunt kopen op vele punten en waarbij je op elke stop op kunt stappen. De tickets zijn 24 uur geldig, dus we konden er twee dagen mee voort. Natuurlijk werden de Eiffeltoren, het Louvre, de Arc de Triomphe en alle andere bekende highlights bezocht. Parijs blijft echt een prachtige stad, maar met baby of dreumes is een ding heel belangrijk: de draagzak is een absolute must have met alle trappen, keien, opengebroken straten, hobbeltjes en dus het openbaar vervoer in Parijs. Toch moet je je kinderwagen ook niet vergeten: een babystoel in restaurants? Je raadt het al: ook dit is absoluut niet gebruikelijk. De restaurants waar wij uiteindelijk waren beland waren vriendelijk, maar niet per se kindvriendelijk. Een babystoel was nergens aanwezig. Ook als ik zocht naar kindvriendelijke restaurants in Parijs, kon ik weinig vinden. Wel heb ik later de volgende tips gehad:
- Ernestine Café
- Hippopotamus
- La Ferme de Charles.
- Cali Sisters
- La Felicità
- Restaurant Martin Paris
- Cafe Bonpoint
- Mama Shelter
- BigLove
- Ober Mamma
- Les 400 Coups
Dit zijn allemaal kindvriendelijke restaurants waar je in elk geval niet weggekeken wordt met een (of meerdere) kleintjes bij je.
Verder heb ik van een vriendin, wiens man in Parijs woont nog een paar tips gehad voor eten in Parijs met baby (en kinderstoelen haha).
Tijd om naar huis te gaan
Na vijf dagen Parijs was het tijd om naar huis te gaan. Terug in de trein dacht ik weer aan al die mensen die het maar stom vonden dat we met onze kleine man deze kant uit gingen. Maar ik had geen seconde spijt. Is Parijs een makkelijke stad om met een baby te bezoeken? Nee, dat niet. Maar het is wél te doen en als het mogelijk is om één of meerdere dagen Disneyland aan je reis vast te plakken, is dat een van mijn grootste aanraders voor vrienden. Want die lach op het gezicht van die 10 maanden oude baby? Hij kan het zich misschien niet meer herinneren, maar ík ga die nooit vergeten!