Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Leerkrachten hebben aanzienlijke invloed op de persoonlijke en carrièreambities van kinderen

Amsterdam 26 juni 2024; Van generatie op generatie is de vraag ‘Wat wil je later worden?’ altijd gesteld. In een wereld waar technologie continu verandert, zien we dat de digitale revolutie steeds meer invloed krijgt op de carrièredromen van de nieuwe generatie, maar leerkrachten kunnen ook een onuitwisbare indruk achterlaten.
Beeld: Unsplash

Als onderdeel van de “Thank You Teacher” campagne om alle leerkrachten aan het einde van het schooljaar te bedanken, heeft One4all Cadeaukaarten onder 1.000 Nederlanders onderzoek gedaan naar de invloed van leerkrachten. Uit de enquête blijkt dat leerkrachten niet alleen een grote rol spelen in het vormen van zelfvertrouwen en de carrière ambities van Nederlandse kinderen, maar ook een essentiële invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling. Naast de leerkrachten worden ook ouders vaak genoemd als cruciale rolmodellen die hun kinderen aanmoedigen, ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling. De jeugd houdt zich ook veel bezig met zelfreflectie en zelfmotivatie en maakt daarbij graag gebruik van boeken, YouTube en andere online platforms als belangrijke bronnen van inspiratie.

Herinnering aan de leerkracht

65% van de ondervraagden herinnert zich een specifieke leerkracht die hen wees op een bijzondere vaardigheid, talent, of positieve karaktereigenschap. Dit had niet alleen invloed op hun zelfbeeld, maar ook op hun persoonlijke ontwikkeling. De meest invloedrijke herinneringen aan een leerkracht vonden plaats op latere leeftijd, waarbij 40% van de respondenten aangaf dat dit gebeurde toen ze 13 jaar of ouder waren gevolgd door 31% waarbij dit tussen de 10-12 jaar was. Dit suggereert dat leerkrachten een blijvende impact hebben op leerlingen tijdens hun tienerjaren.

Blijvende impact

Ook kwam naar voren dat leerkrachten vaak wezen op positieve karaktereigenschappen zoals vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen (40%). Ook werden vaak complimenten gegeven over vaardigheden zoals goed zijn in sport (25%), academische vaardigheden zoals wiskunde en schrijven (23%), en culturele vaardigheden zoals muziek en drama (16%). Dit werd treffend geïllustreerd door een van de respondenten: “Al op jonge leeftijd viel op dat ik erg goed was in rekenen. Ik was toen ongeveer 10 jaar oud en zat in groep 6/7. En het klopt, ook nu heb ik nog steeds veel met rekenen te maken! Ik ben nu 33 en ben vorig jaar accountant geworden. Het gaat fantastisch!” Deze persoonlijke ervaring benadrukt de blijvende impact die leerkrachten kunnen hebben. Veel respondenten gaven aan dat de complimenten destijds zorgden voor zelfvertrouwen en trots. 34% van de respondenten geeft aan dat zij door een leerkracht werden geïnspireerd, deze inspiratie speelde vaak rol in hun carrière, terwijl 36% aangaf dat dit de bron was voor hun hobby.

Evolutie van de loopbanen

Uit het onderzoek komen aanzienlijke verschillen tussen de sectoren waarin ouders en verzorgers momenteel werkzaam zijn en de carrière dromen van de kinderen van nu. Banen zoals programmeur en influencer behoren tot de nieuwe top tien van toekomstige droomberoepen van kinderen. Terwijl 18% van de ouders en verzorgers in de gezondheidszorg werken, wil slechts 8% van de kinderen een vergelijkbare loopbaan als verpleegkundige, dokter of tandarts. In de onderwijswereld is 7% van de ouders en verzorgers werkzaam, terwijl slechts 4% van de kinderen leraar wil worden. De technieksector, waar 9% van de ondervraagde ouders actief is, blijkt slechts 1% van de kinderen geïnteresseerd te zijn in een technisch beroep. Opmerkelijk is dat creatieve en nieuwe media banen zoals grafisch ontwerper (4%) en TikTokker, Influencer, Vlogger of YouTuber (5%) tegenwoordig populair zijn bij de jeugd.

Bedank de juf of meester

De One4all Cadeaukaart heeft als doel inspirerende leerkrachten, die kinderen aanmoedigen om in zichzelf te geloven en hun dromen na te streven, te bedanken. De enquête laat zien dat een compliment van een favoriete leerkracht bij veel volwassenen de passie voor hun gekozen carrière heeft aangewakkerd. 35% van de ondervraagden heeft de kans gehad om een vroegere leerkracht te bedanken voor zijn of haar steun en aanmoediging, terwijl 30% die kans nog niet heeft gehad maar dat graag zou willen doen. Vergeet daarom dit jaar niet om die ene leerkracht aan het einde van het schooljaar te bedanken met de multikeuze cadeaukaart van One4all.  De cadeaukaart is het perfecte cadeau om leerkrachten te laten zien hoe dankbaar je bent voor hun harde werk en inzet. Van shoppen tot dineren en uitjes, bedank met een cadeau dat persoonlijk aansluit bij hun individuele interesses.

Lees ook: Claudia had een klunzige actie: ‘OMG, wat heb ik gedaan?!’

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.